facebook

У мешканця Львівщини виявили хантавірус

Носіями цього небезпечного вірусу є гризуни.

 


На Львівщині у 40-річного мешканця Дрогобиччини виявили небезпечне захворювання – хантавірус. Його чоловік міг підчепити після контакту з гризунами. Про це повідомляють на сайті Тvoemisto.tv

За словами головної епідеміологині Львівської області, директорки Львівського обласного лабораторного центру Наталії Іванченко-Тімко, до медиків звернувся чоловік, ще наприкнці грудня минулого року, зі скаргами на високу температуру, зменшення кількості сечі та геморагічне висипання на тілі. Його відразу госпіталізували до Львівської обласної інфекційної лікарні, згодом він продовжив лікування у Львівській обласній клінічній лікарні через проблеми з нирками.

«Коли в чоловіка запідозрили гостре інфекційне вірусне захворювання – геморагічну лихоманку з нирковим синдромом, яке викликається хантавірусом, аналізи відправили ще й у Київ у вірусологічну лабораторію Центру громадського здоров’я. Там діагноз й підтвердили», – каже Наталія Тімко-Іванченко.

Де і за яких обставин чоловік заразився небезпечним вірусом, епідеміологиня не уточнює. Каже, що це могло трапитися навіть через продукти харчування, на яких перед тим «побували» гризуни. Тому, як наголошує медик, усі овочі та фрукти, чи то з грядки, чи з магазину, перед споживанням варто мити. Від людини до людини вірус не передається.

Як зазначає Наталія Іванченко-Тімко, це вже не перший випадок хантавірусу. Два роки тому цей вірус вже виявляли на Львівщині – у лікарню потрапив чоловік, який вживав спеції, що придбав на ринку.

Довідково

Хантавірус також відомий як епідемічна геморагічна лихоманка – це рід вірусів, яким заражаються гризуни і люди. Деякі віруси цього роду можуть серйозно вражати легені і нирки. Захворювання може бути смертельним.

Новий вірус передається від гризунів до людини та від домашніх улюбленців. Щоб заразитись достатньо навіть вдихнути мікрочастинки фекалій у повітрі. Крім того, заразним може бути укус тварини, контакт із її сечею та фекаліями.

Ознаки хантавірусу:

висока температура (від 39 до 40 градусів)
біль в області нирок
ломота у тілі (особливо у попереку)
знижене сечовипускання
блювота та інтоксикація.

Джерело.

Close