facebook

У МОЗ дали прогноз щодо локдауну в Україні

Нинішнє зростання захворюваності на коронавірус в Україні було прогнозованим, оскільки в лютому крива з гострих респіраторних інфекцій щорічно йшла вгору. Незабаром спалахи інфекції покриють і інші регіони країни.

Однак загальнонаціональний карантин через загострення в західних областях підсилювати не будуть, це нелогічно щодо регіонів із низькими цифрами – розповів головний лікар Українського центру контролю і моніторингу захворювань Міністерства охорони здоров’я Роман Родина. Про це пише Obozrevatel.

Причиною нової хвилі COVID-19 став не тільки Буковель

Люди в Буковель приїздили з різних куточків України і сказати, що спалах сформувався там, коли люди поїхали, – нелогічно. У регіоні є певні національні особливості святкування Різдва, і це одна з можливих причин поширення інфекції. Ці свята пов’язані з масовими гуляннями, і люди не зовсім, м’яко кажучи, дотримувалися протиепідеміологічних вимог. Збільшення кількості випадків почалося в гірських районах Івано-Франківської області, Закарпатської і Чернівецької, що наближена до Франківської.

Спалахи інфекції покриють усю Україну

Загалом у середині лютого і ближче до березня у нас завжди був підйом ГРВІ. Це було пов’язано із початком навчання у школах та інститутах. Інтенсивність спілкування людей після новорічно-різдвяних свят підвищується. І разом із особливостями погоди воно впливає на захворюваність гострими вірусно-респіраторними інфекціями, до яких належить і коронавірус.

Щороку спостерігаємо різні варіанти географічного розповсюдження інфекції. Бувало таке, коли більше зростали східні регіони в бік центру. Зараз усе почалося із західних регіонів: Франківська, Закарпатська, Чернівецька, Вінницька, Житомирська області. Підтягується Львівщина. Східні регіони поки що спокійні, але оскільки у нас їздить міжобласний транспорт – зростання захворюваності розповсюджуватиметься по решті території України. Це прогноз на підставі минулих років.

Тотального локдауну в Україні не буде?

Ми можемо протидіяти розповсюдженню інфекції шляхом введення додаткових обмежень, передбачених оновленою постановою Кабміну щодо адаптивного карантину. У регіонах, які потраплятимуть до червоної зони, діятимуть обмеження, які були під час карантину зимових свят. Можуть бути значно жорсткіші правила, бо нам потрібно зупинити розповсюдження інфекції.

Не забувайте про маски, антисептики, утримання від відвідання нарад, семінарів й інших місць скупчення людей.

Епідемічна крива ГРВІ починає йти на спад із другої половини березня до квітня. За рахунок впровадження додаткових епідеміологічних заходів у червоних зонах за 2-3 тижні захворюваність має зменшитись. Але це за умови дотримання карантину як громадянами, так і суб’єктами підприємницької діяльності.

Не йдеться про запровадження загального карантину по всій Україні, у нас діє адаптивний варіант. Вводити жорсткі обмеження в регіонах із низьким рівнем захворюваності та госпіталізації було б нелогічним. Це вплив на економіку зокрема, тому маємо знайти баланс. У разі перевищення індикаторів протягом трьох днів відповідні регіони потраплятимуть до червоної зони. Помаранчева зона – це сигнал для місцевої влади щодо застосування додаткових заходів.

Чи є в Україні британський штам коронавірусу

Ми отримали перші 248 результатів із клініки “Шаріте”, британський штам поки не виявлено. Проводимо дослідження зразків із Івано-Франківщини – результати будуть до кінця цього тижня. Окрім того, в найближчі тижні маємо отримати ще 152 зразки із “Шаріте”. Будемо нарощувати дослідження в Україні, аби мати змогу самим робити такі аналізи.

Джерело.

Close