facebook

Українцям хочуть заборонити брати дітей на полювання: у чому суть законопроєкту і чому в ЄС стурбовані

У Раді працюють над законопроєктом, яким хочуть заборонити брати дітей до 18 років на полювання. Психологи таку ініціативу вітають, а ось представники мисливської галузі впевнені – це лише популізм, користі від документа не буде.

Українцям хочуть заборонити брати дітей на полювання: у чому суть законопроєкту і чому в ЄС стурбовані

OBOZREVATEL з’ясував, у чому суть законодавчої ініціативи та чи дійсно дозвілля на полюванні з батьками може нашкодити дітям і чи є заборона панацеєю для психологічного здоров’я неповнолітніх українців.

У чому суть?
Законопроєктом №3563 передбачається заборона полювання у присутності дітей. Їх хочуть захистити від моральних страждань, щоб жорстока поведінка до тварин не сприймалася як нормальна у повсякденному житті. Також у Раді переймаються і життям неповнолітніх, наголошуючи, що під час полювання є ризик отримати травму чи загинути.

Ініціатором документу є нардеп Олександр Дубінський, якого нещодавно виключили з фракції “Слуги народу”. Попри це монобільшість не проти цієї ініціативи.

“Законопроєкт правильний, незалежно від специфіки автора”, – прокоментувала заступниця голови фракції, нардепка Євгенія Кравчук.

За порушення відповідних правил полювання хочуть встановити покарання:

штраф від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів громадян (1700-3400 грн);

у разі повторного порушення пропонують штрафувати від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів (3400-5100 грн) з конфіскацією зброї та інших знарядь, які використовувалися під час полювання, або позбавленням права полювання на строк до 3 років.

Чи допоможе закон?
Психологи вважають, що в Україні давно треба заговорити про жорстокість до тварин, адже більшість злочинів, скоєних людьми на сексуальному підґрунті, починалися з завдавання шкоди тваринам.

У коментарі OBOZREVATEL психологиня Лариса Волошина наголосила на користі документа й зазначила, що головне тут не карати порушників, а доносити до громадян, що жорстокі дії у присутності дітей можуть призводити до серйозних захворювань.

Дитяча психіка не може розрізнити добро і зло, вона не розуміє, що таке смерть. Будь-яке жорстоке поводження з тваринами діти сприймають як щось само собою зрозуміле… Безумовно, ми ставимося до полювання як до певного виду діяльності людини. Самі мисливці говорять, що це спорт. Але абсолютно зрозуміло, що в цей спорт, який пов’язаний зі смертями, не треба втягувати дітей. Це Україні піде тільки на користь”, – сказала Волошина.

Проте психологиня додала, що одним законопроєктом проблему не вирішити, адже стосунки дітей з тваринами значно ширші, ніж просто спостереження за полюванням.

В Україні не контролюють жорстокість щодо тварин у селі.

“Ми не можемо вплинути на питання, коли дитина в селі спостерігає, як убивають тварин, щоб їсти. Ми не відстежуємо жорстоке поводження з тваринами… У тому й проблема, що ми не можемо зараз зробити широкий закон, ми можемо рухатися поступово. Я думаю, що це викличе обурення й нерозуміння. У суспільстві немає розуміння, що дитину треба відсторонити від жорстоких речей”, – додала Волошина.

Яка ситуація в Європі?
Єдині сусіди України, які підтримали таку ініціативу, – це Польща. Але в Німеччині, Англії, Швеції, Норвегії та інших країнах Європи дітей пускають на самостійне полювання з 12-14 років.

У дитячих садочках Данії взагалі в присутності дітей убивають свійських птахів, запевняючи, що головне бути чесними, адже малюки вже з дитинства знають, звідки беруться котлети.

Федерація мисливських і природоохоронних асоціацій Європейського Союзу висловила стурбованість щодо ініціативи Верховної Ради, зазначивши, що документом порушуються конституційні права батьків на виховання дітей відповідно до їхніх переконань.

Мисливці вважають документ популістським
У коментарі OBOZREVATEL в.о. президента Всеукраїнської асоціації мисливців Віктор Червоний висловився проти відповідних заборон. Він переконаний, що нардепи підписують такі документи в гонитві за популярністю.

“Батьки на полювання беруть дітей із того віку, з якого вважають за потрібне. І діти просто спостерігають, беруть участь без зброї з дотриманням усіх правил і техніки безпеки. І це виховує якраз нормальне ставлення і до тваринного світу, і до самого полювання. Я свого сина з 14 років брав. Це, повірте мені, значно краще проведення часу, ніж за комп’ютером. Щодо законопроєкту – депутати сьогодні, на жаль, не підготовлені й підписують у гонитві за популярністю все, що їм підсовують. Цей законопроєкт чисто популістичний”, – вважає Червоний.

Він сподівається, що у ВР не вистачить голосів для підтримки документа, адже розвиток мисливства – це вирішення продовольчих і господарських питань, розвиток туризму.

Проєкт закону вже вносили до порядку денного парламенту минулого пленарного тижня, але до його розгляду в сесійній залі не дійшли. Позиції народних депутатів і представників галузі різняться, як і законодавче врегулювання питання в сусідніх країнах.

Джерело.

Close