facebook

В Україні продаватимуть земельні ділянки на аукціонах: Рада встановила правила

У межах земельної реформи в Україні хочуть запустити процедуру продажу земельних ділянок та здавання їх в оренду через електронні аукціони. Відповідний законопроєкт у другому читанні у ВР розглядатимуть у вівторок, 16 березня. У першому читанні його підтримали 252 нардепи.

В Україні продаватимуть земельні ділянки на аукціонах: Рада встановила правила

Які земельні ділянки дозволять продавати, а які можна буде лише здавати в оренду, а також про “ціну питання” і можливі загрози закону – читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Що можна виставляти на електронні торги?
Законопроєкт установлює новий порядок продажу та передаванню в оренду земельних ділянок:

землі комунальної та державної власності несільськогосподарського призначення підлягають обов’язковому продажу й здаванню в оренду винятково через аукціон;

землі сільськогосподарського призначення можна тільки здавати в оренду і теж винятково через аукціон.

У коментарі нардепка від “Слуги народу” Роксолана Підласа зазначила, що пайовики зможуть виставляти свої ділянки на аукціон за бажанням.

“Якщо пенсіонер володіє паєм, він може його продати на аукціоні, але будуть застосовуватися всі обмеження, які прописані в законі про ринок землі: і щодо обсягу, і щодо того, хто може купити цей пай”, – сказала Підласа. Вона додала, що:

ціни на аукціонах можуть іти лише на підвищення, можливості їх зниження в процедурі не буде;

одну земельну ділянку можна буде виставляти на аукціон необмежену кількість разів.

Правила розміщення лоту на аукціоні
Організатором аукціону може стати лише власник землі. Між ним та оператором електронного майданчика укладається договір. Кожен лот повинен складатися винятково з однієї земельної ділянки.

В оголошенні потрібно вказати:

Найменування, місце розташування, площу земельної ділянки та її кадастровий номер, цільове призначення.

Умови договору купівлі-продажу чи оренди.

Стартову ціну продажу або стартовий розмір річної плати за оренду.

Час проведення торгів та розмір реєстраційного та гарантійного внесків.

Розмір гарантійного внеску не може бути меншим ніж 30% від стартової ціни продажу або річної плати за оренду:

стартова ціна земель сільськогосподарського призначення дорівнює нормативно-правовій оцінці (різна для кожного виду землі в кожній області);

початкова ціна інших земель державної та комунальної власності не може бути нижчою експертної оцінки ділянки.

Управління ризиками та реалізація закону
Автори документа зазначають, що відомості про учасників торгів не підлягають розголошенню до завершення аукціону, щоб забезпечити неможливість спотворення результатів і мінімізувати ризики змови між учасниками.

“Ухвалення проєкту сприятиме зменшенню впливу людського фактора на процес проведення земельних торгів, відкритості в процесі розпорядження земельними ділянками державної та комунальної власності”, – запевнив OBOZREVATEL міністр аграрної політики і продовольства України Роман Лещенко.

За його словами, для імплементації закону уряд повинен ухвалити низку рішень, зокрема створити та забезпечити функціонування електронної торгової системи, на базі якої проводитимуться торги. Міністр додав, що розглядатиметься варіант проведення аукціонів на ProZorro.

Окрім того, в уряді ще визначатимуться з технічними процесами, зокрема:

вимогами до реалізації переважного права купівлі земельної ділянки у власність у разі продажу її через електронний аукціон;

розміром, порядком сплати та повернення винагороди, що сплачується переможцем торгів оператору електронного майданчика;

порядком реєстрації учасників для участі в земельних торгах тощо.

Додамо, що ринок землі в Україні офіційно відкривають 1-го липня 2021 року. Відповідно до вищезазначеного документа, електронні торги можна буде проводити через п’ять днів, тобто з 6-го липня.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль очікує, що відкриття ринку землі призведе до п’ятикратного зростання вартості земельних ділянок. За даними Мінагрополітики, обсяг тіньової оренди землі сільськогосподарського призначення в Україні оцінюється в 60-90 мільярдів гривень.

Джерело.

Close