facebook

Інтервал між щепленнями проти COVID-19 змінено

Інтервал між дозами вакциною CoviShield збільшено до 90 днів. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я у Facebook.

 

“За рекомендаціями Національної технічної групи експертів Міністерство охорони здоров’я збільшило інтервал між щепленнями імунобіологічним препаратом CoviShield з 28 днів до 90 днів”, – зазначив Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Обговорення доцільності збільшення терміну розпочалися після того, як 6 березня 2021 року в журналі The Lancet була оприлюднена інформація щодо ефективності однодозної схеми вакцинації з введенням другої, ревакцинальної дози, через 12 тижнів.

Раніше за проміжними результатами чотирьох рандомізованих контрольованих досліджень, проведених у Бразилії, Південній Африці та Великобританії, для швидкого досягнення найбільшої користі для здоров’я уряд Великобританії прийняв політику введення якомога більшої кількості перших доз та відтермінування другої дози вакцини ChAdOx1 nCoV-19 до 12 тижнів після введення першої дози.

За словами, головного санітарного лікаря України, при аналізі даних клінічних досліджень ефективність вакцини після одноразової стандартної дози становила 76,0% з 22 по 90 день, і рівень антитіл зберігався протягом цього періоду з мінімальним зниженням. Підтримуючи стратегію імунізації з більшим інтервалом, ефективність вакцини була значно вищою – 81,3% після двох стандартних доз, введених з інтервалом 12 тижнів або довше.

За результатами цієї публікації інтервали між першою та другою дозою збільшити до 12 тижнів рекомендували своїм Міністерствам також і НТГЕІ Канади, Німеччини, Франції.

“Враховуючи позицію НТГЕІ та результати міжнародних досліджень оперативним штабо МОЗ було прийнято рішення, що для досягнення максимального рівня імунного захисту при вакцини від Oxford/AstraZeneca (ChAdOx1 nCov-19 Cоrona Virus (рекомбінована)), виробництва Serum Institute of India та SK Bioscience, доцільно збільшити початковий інтервал між дозами. Це не суперечить інструкції виробника, яка передбачає такий інтервал в рамках 4-12 тижнів”, – зазначив Віктор Ляшко.

Також, за його словами, впровадження цієї рекомендації НТГЕІ потребуватиме від МОЗу незначного корегування підходів до проведення вакцинальної кампанії на перших етапах.

Нагадаємо, що головний санітарний лікар України Віктор Ляшко інфікувався коронавірусом. Посадовець захворів на 13 день після отримання першої дози вакцини від коронавірусу, коли імунітет від щеплення ще не повністю сформований.

Джерело.

Close