facebook

Тарифи на газ в Україні різко зміняться: до чого призведе нове рішення

В Україні, згідно з розробленим рішенням Національної комісії в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), постачальники газу мають розробити річні тарифи на газ до 25 квітня. Це призведе до того, що для розрахунку будуть використовувати сезон високих цін на блакитне паливо, в результаті українцям доведеться значно переплачувати.

Ціни на газ можуть зрости

Про це йдеться в спільній заяві громадянської мережі “Опора” та Асоціації енергоефективних міст, яку опублікували на офіційній сторінці у Facebook. “Попри очевидну зручність для споживача, якою є прогнозованість витрат на послугу, це рішення може призвести до підвищення кінцевої ціни та спотворення конкуренції на ринку”, – впевнені експерти.

Так, постачальники ще до того, як закуплять дешевий газ у весняно-літній період, повинні будуть озвучити свою пропозицію. А враховуючи, що взимку і восени газ коштує дорожче, у підсумку і самі пропозиції будуть із завищеними цінами.

“Унаслідок запропонованих змін постачальники будуть змушені назвати ціну газу ще до весняно-літніх закупівель на оптовому ринку, водночас пізніше змінити її буде неможливо, і ці додаткові ризики будуть закладені в кінцеву ціну. Цілком очевидно, що ухвалення таких пропозицій призведе до базових річних цін у більшості постачальників значно вищих за 6,99 грн за кубометр”, – впевнені експерти.

В “Опорі” пропонують перенести обов’язкове введення річних тарифів на той період, коли постачальники вже закуплять дешевий газ і зможуть пропонувати дійсно вигідні ціни.

Джерело.

Close