facebook

Нові симптоми, повторне зараження, у зоні ризику усі від 30 років: українські лікарі розповіли про мутації COVID-19

Попри стрімке заповнення лікарень і закриті на карантин цілі області, антивакцинаторські настрої в Україні досить високі.

 

Нові симптоми, повторне зараження, у зоні ризику усі від 30 років: українські лікарі розповіли про мутації COVID-19

За кількістю хворих на COVID-19 Україна стрімко наближається до цифр, які лякали восени 2020-го. Для порівняння: 28 листопада був пік осінньої хвилі коронавірусу. Тоді за день зафіксували понад 16 тисяч нових недужих. І от цього тижня на кривій, що зростає, знову бачимо майже 16 тисяч. Водночас, COVID-19 постійно мутує і знову підготував неприємні сюрпризи. Лікарі кажуть, що вірус помолодшав. Нині дуже багато хворих віком приблизно 30 років. А ще – впіймати його стало складніше, бо змінилися симптоми.

Про це йдеться 21 березня в сюжеті ТСН.Тижня.

Нові виклики COVID-19
Минув рік, як українці живуть у новому, карантинному світі. Однак сказати, що коронавірус припинив дивувати і змушувати знову і знову натискати кнопку тривоги, не можуть в жодній частині планети. Наприклад, COVID-19 практично знищив інші сезонні епідемії.

“В мікробіологічному світі теж є конкуренція. І зараз коронавірус домінує. Грипу ми майже не зустрічаємо”, – каже лікарка-пульмонологиня Світлана Гук.

Тим часом Україну накриває третя хвиля коронавірусу. Київ, а ще 5 областей – Івано-Франківська, Житомирська, Одеська, Чернівецька та Закарпатська невтішно забарвлюються у “червоний” колір.

Нині інфікованих хоч і менше, ніж у пік восени, але ті, хто заразився, потрапляють на лікарняне ліжко у три рази частіше і хворіють важче. Відтак, головна загроза – межа можливостей медичної системи України, явно проглядає в очах шалено втомлених лікарів.

“На кожного медика навантаження збільшилося в декілька разів. Це не в 2 рази, це в 10. Ми тут просто як на війні. Ми вже на грані, а розвивається кожен день все гірша і гірша ситуація і ми не знаємо, що буде дальше”, – розповіла керівниця центру терапії лікарні швидкої допомоги Марта Сайко.

Повторне зараження. Міф чи реальність?
Ще один підступ віруса – він не визнає ваш імунітет і з легкістю атакує вдруге. А отже, якщо ви перехворіли один раз, цілком можливо, що це буде вдруге. Вірус змінюється, мутує. Лікар з Чернівців Віктор Волощук, області, яка першою познайомилася з коронавірусом, теж перехворів два рази. Перший – у легкій формі. Вдруге – коронавірус буквально звалив лікаря з ніг двобічною пневмонією.
“Вірус мутує. Він стає гірший, агресивніший, набагато агресивніший”, – каже він.

“Ніхто не знає, що буде відбуватися з мутаціями, а вони з’являються і з’являються. Британський, каліфорнійський, південно-африканський, бразильський, нігерійський. Уже зараз п’ять я знаю щонайменше”, – розповів лікар, викладач школи охорони здоров’я Володимир Курпіта.

Нюх і смак більше не показник?
Змінився не лише характер вірусу, а і його симптоми.

“Починається біль у горлі. Я не спостерігала цього на початку. Знову таки, не кожен. І більше пацієнтів з активною нежиттю. Знову таки, це те, чого на початку, десь там серпень, вересень, ми казали, якщо в людини активний нежить, то це не ковід. Зараз таких пацієнтів більше. Видається, що це якийсь просто застудний, а це по ПЛР і по аналізу крові ми бачимо все ж таки, це він”, – зазначає Світлана Гук.
Молодість більше не рятує?
Нині медики зазначають, що пацієнти, хворі на коронавірус, помолодшали. Тепер у зоні ризику усі від 30 років. А сам вірус почав діяти швидше.

“Якщо раніше я рекомендувала своїм амбулаторним пацієнтам десь на 5-6 день здавати аналізи, тепер вже на день 3-4 я бачу яскраві зміни, які потребують втручань. Події розвиваються швидше, ніж в попередній раз”, – каже Світлана Гук.

Утім, повторних захворювань, на щастя, у порівнянні – небагато. У Центрі громадського здоров’я кажуть, 1 360 випадків. Отже, вдруге попадаються не всі. Але останні дослідження доводять – з часом кількість антитіл знижується і люди знову стають вразливими до вірусу.

83%, які перенесли ковід, мали нейтралізуючі антитіла за 4-6 місяців”, – зазначила імунологиня Алла Волоха.

Попри стрімке заповнення лікарень і закриті на карантин цілі області, антивакцинаторські настрої в Україні досить високі. Утім, здається, цей переляк мало відрізняється від Європи, яку теж колотить не на жарт.

COVID-19 VS вірус страху
Чого лише варто повідомлення, що 14 країн ЄС призупиняють використання вакцини AstraZeneca. Її запідозрили у провокуванні тромбозу. І хоч науковці наводили статистику, що цим препаратом укололи близько 17 мільйонів осіб в усьому світі, а от тромби виявили лише у 40 вакцинованих, а ВООЗ наголосила, що користь від вакцини переважає всі ризики, чиновники таки видали заборонні постанови.

“Ці випадки не масові і їх ще треба повязати з вакцинацією. Це ледь не завжди повязано. І у зв’язку з тим, що відновлюють користування, зв’язку не знайшли”, – каже Світлана Гук.

Тепер в ЄС массово намагаються поновити довіру до AstraZeneca. З 14 країн відновили щеплення уже в 11.

І почали з прем’єр-міністрів. Премєр Франції Жан Кастекс вакцинувався поза чергою аби показати на власному прикладі, що вакцині вірить. Його колега із Великої Британії

Борис Джонсон теж отримав той же укол.

Першу дозу AstraZeneca увів собі очільник Словенії. Але чи повірять їм тепер – велике питання.

До того ж виникла інша проблема – AstraZeneca почала зривати поставки. І голова Єврокомісії поставила ультиматум компанії аж

до заборони експорту. Для України це означає лише одне – отримати бодай якусь вакцину стане ще важче.

Джерело.

Close