facebook

Як Московський партріархат на Прикарпатті намагається скомпрометувати місцеву владу

У містечку Городенка на Прикарпатті представники московської церкви намагаються кричати про нібито утиски з боку влади. Мовляв, «фашизм» лютує. Та чи так це? І в чому насправді проблема?

Після створення в червні 1992 року Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) в Україні відбувався процес переходу православних церковних громад (зміни парафіями церковної юрисдикції) з Української православної церкви (Московського патріархату) (УПЦ (МП)) та з Української автокефальної православної церкви (УАПЦ) до складу УПЦ КП, а з 15 грудня 2018 року — до новоствореної Православної церкви України (ПЦУ).

Проблема в іншому – Городенківська міська рада відреагувала на відкриття «храму». Депутати ухвалили звернення із закликом не відвідувати храм. Звернення адресувалося самим громадянам. В міській раді нагадали, що центр УПЦ МП знаходиться в Москві – столиці держави-агресора.

«Священники Української православної церкви (Московський патріархат) на окупованому Донбасі засуджують проведення Операції Об’єднаних Сил із захисту територіальної цілісності України та виправдовують агресію Росії, відкрито підтримують російських терористів-найманців, називаючи не інакше як «наші одновірці та брати», а проведення ООС – «братське кровопролиття»; ігнорують вшанування полеглих українських воїнів, не вшановують жертв Голодомору 1930-х років; моляться за російського царя Миколу ІІ; моляться за російське військо, яке вбиває українських воїнів та цивільне населення», – йдеться у зверненні.

І тут понеслося! В «УПЦ МП» звернення міської ради назвали «антиконституційним». Слід наголосити, що депутати звернулися до громадян – заборонити діяльність нового «храму» у Городенці вони не могли і не збиралися. Отже – маємо першу маніпуляцію з боку московської церкви.

В УПЦ МП кажуть, що новий «храм» – перший за тридцять років, який відкрили у Городенці. Інші – «захопили» віряни УГКЦ та УПЦ Київського патріархату. Знову маніпуляція. Храми, про які йдеться у заяві УПЦ МП – були силою відібрані у греко-католиків після Другої світової війни. У власність громад ці церковні будівлі повернулися у судовому та законодавчому порядку. Йдемо далі.

Звинувачення у тексті звернення міськради у московській церкві називають «фейковими». Та чи так це насправді? А насправді, священники УПЦ МП на Донбасі відкрито підтримують російських окупантів ще з початку війни у 2014-му році. Так само вони підтримали окупацію Криму. Чи засудив хтось у Київській митрополії московської церкви своїх «братів во Хресті»? Ні, не засудив. За результатами розслідування правоохоронних органів, храми УПЦ МП на Донбасі стали осередками, на які спиралися російські бойовики на початку конфлікту. А це – посягання на територіальну цілісність та суверенітет України.

Чи називають в УПЦ МП війну на Донбасі «братовбивчою»? Так. Наприклад, це відкрито робить намісник Святогірської лаври Арсеній. Він активно розповідає вірянам, що ніякої російської армії на Донбасі немає. Що там – громадянська війна. Що ж, новітні російські танки «шахтарі» мабуть із залишків вугілля змайстрували.

Чи моляться священники та архієреї УПЦ МП за російську армію і Путіна? Відповідь – так! І роблять це відкрито. Це відбувається під час їхніх поїздок до Москви на Архієрейські собори і засідання Синодів, де вони беруть участь у літургії.

А те, що УПЦ МП молиться за останнього російського царя Ніколая ІІ – там і не приховують. В російському православ’ї Ніколай Романов – святий. Тільки от вони забувають про пряму причетність царя до масових репресій, загибелі десятків тисяч людей у мирний час, і мільйонів – в часи Першої світової війни. До розв’зання якої причетний і він. Ніколай ІІ переслідував усе українське – мову, культуру. За будь-які заклики хоча б до автономії України можна було загриміти на каторгу.

Що маємо у підсумку? Московська церква вкотре маніпулює, підмінює поняття та намагається розколоти суспільство. Та безуспішно. Мешканці Городенко ігнорують УПЦ МП – на «служби» в новому «храмі» збирається заледве два десятки людей.

 

ДЖЕРЕЛО: https://frankivskiy-fashik.blogspot.com/2021/03/blog-post_20.html?fbclid=IwAR0neV90Nog7bJMFyjlcmaFvwKwuY9s1ySrEi8H7ckNAQbC6bh6NYzuXzT0

Close