facebook

Імунолог пояснив різницю між вакциною від COVID-19 з Індії та Китаю

За словами медика, чим більше буде різних дизайнів вакцин від коронавірусу, тим краще для світу.

Медик пояснив різницю між китайською вакциною CoronaVac і CoviShield - Главред

В Україну до кінця дня, 25 березня, має надійти вакцина від коронавірусу виробництва китайської компанії Sinovac Biotech.

Імунолог Борис Донський розповів, в чому різниця між індійською вакциною CoviShield і китайською вакциною CoronaVac.

“Різниця є принципова у виробництві і дизайні, так як індійська вакцина AstraZeneca базується на мавпячому векторі аденовірусу, який в клітини організму приносить інформацію про антигени коронавірусу. Це досить новий дизайн щеплення, такий цікавий. Китайський варіант базується на старішій технології, на інактивованому вірусі. Вводиться сам вірус, проте він нежиттєздатний. Таким чином організм отримує інформацію про вірус, безпосередньо його розпізнаючи”, – говорить медик.

Донський підкреслив, що в обох варіантах вакцини є свої плюси і мінуси.

“З одного боку, дизайн сучасний, може давати більш потужну і спрямовану відповідь, з іншого боку, старовинна технологія викликає у мене певну довіру в тому, що імунна система отримує більш грунтовану, різноманітну відповідь, тобто бачить всі структури коронавірусу і може сформувати більш різноманітний захист. Нова технологія – більш тонкий інструмент, але тонкий інструмент при змінах обставин може дати гірші результати”, – говорить Донський.

За його словами, чим більше буде різних дизайнів щеплень, чим більше буде людей щеплюватися різними вакцинами, тим краще.

“Ми будемо мати різні варіанти захисту”, – сказав Донський, повідомляє Україна 24.

Імунолог також закликав українців робити щеплення першою доступною для них вакциною, особливо якщо ці люди належать до групи ризику.

Джерело.

Close