facebook

Банки контролюватимуть пенсії українців: що зміниться з 1 вересня

Доставка і виплата пенсій і грошових допомог за місцем проживання здійснюватиметься на конкурентних засадах.

 


Про це розповіли в пресслужбі Міністерства соціальної політики України.
Повідомляється, що Кабінет Міністрів схвалив постанову “Про додаткові заходи щодо організації виплати і доставки пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів у межах України”.
“Постановою вводиться конкурсний механізм відбору постачальників послуг з виплати та доставки пенсій, грошової допомоги за місцем проживання одержувачів”,- йдеться в повідомленні.
На сьогоднішній день постачальником таких послуг є Укрпошта.
“Тарифи за надання цих послуг будуть визначатися в договорах, укладених за результатами конкурсу, і не можуть бути вище тарифів на оплату послуг, пов’язаних з виплатою та доставкою пенсій та грошової допомоги, встановлених Урядом. Така норма стимулюватиме в майбутньому зниження вартості доставки пенсій та грошової допомоги”,- сказано в пості.

Перший конкурс Пенсійним фондом має бути проведений до 1 вересня поточного року. А поки Укрпошта продовжить здійснювати виплату і доставляти пенсії за місцем фактичного проживання одержувачів.
Передбачено, що з 1 вересня 2021 року виплата пенсій та грошової допомоги здійснюватиметься через поточні рахунки уповноважених банків для всіх одержувачів, крім:
– людей з інвалідністю та групи,
– осіб, які за висновком лікарсько-консультативної комісії не здатні до самообслуговування та потребують постійного стороннього догляду,
– осіб, які досягли 80-річного віку,
– одержувачів державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та допомоги на догляд.

Вищезазначені громадяни отримуватимуть пенсії та грошову допомогу за власним вибором: або через установу, відібрану на конкурсі, або через обраний самостійно банк з числа уповноважених.
“Отримання пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки в банках надасть можливість одержувачу в будь-який час мати інформацію про фактичні суми перерахованих йому пенсій і грошових допомог, перевіряти їх, мати можливість документально підтвердити перераховані суми за будь-який період у випадках необхідності або спірних ситуаціях. Такий механізм сприятиме прозорості та підконтрольності виплати пенсій та грошової допомоги”, – впевнені у відомстві.
Одержувачі, які ще не обрали собі уповноважений банк, зможуть це зробити до 1 вересня 2021 року.
Уповноважені банки за бажанням одержувачів надаватимуть послуги з виплати пенсій та грошової допомоги з доставкою додому відповідно до умов договорів. Доставку пенсій та грошової допомоги додому банки зможуть організовувати самостійно або залучати для цього операторів поштового зв’язку на договірних засадах.

 

Джерело.

Close