facebook

Давайте дочекаємося результатів: відновлення підрахунку голосів

27 листопада відбулося чергове засідання Центральної виборчої комісії. До Комісії надійшла Постанова Верховної Ради України про дострокове припинення повноважень народного депутата України Андрійовича З.М., обраного в одномандатному виборчому окрузі № 87 (Івано-Франківська область), за особистою заявою. Відтак проміжні вибори народного депутата України у зазначеному окрузі були призначені на неділю, 28 березня 2021 року. Проте, досі зберігається інтрига, хто переміг на довиборах на Прикарпатті у виборчому окрузі №87 – Олександр Шевченко від партії «За майбутнє», висуванець від «Слуги народу» Василь Вірастюк чи «свободівець» Руслан Кошулинський.

Виборчий округ №87 включає Надвірнянський район, частину Івано-Франківського та Коломийського районів, такі міста, як Богородчани, Надвірна і Яремче. Загалом у цьому окрузі зареєстровані 147 019 виборців. За даними ЦВК, явка виборців становила понад 35%. У день виборів вже близько опівночі Василь Вірастюк і Олександр Шевченко оголосили себе переможцями у проміжних виборах і подякували своїм землякам за підтримку. А мер Івано-Франківська, «свободівець» Руслан Марцінків, на своїй сторінці у фейсбуці оприлюднив результати паралельного підрахунку, оголосивши, що його однопартієць Руслан Кошулинський зі Львова – на третій позиції, а Олександр Шевченко перемагає.

Повідомляється, що кілька членів і голова виборчої комісії округу №87 покинули місце роботи, що призвело до втрати комісією кворуму і неможливості продовжити підрахунок голосів на довиборах до Верховної Ради. 30 березня ЦВК обрала нових главу і трьох членів виборчої комісії. У зв’язку з цією ситуацією, а також фіксацією інших порушень, Руслан Кошулинський вимагав визнати всі результати недійсними з оголошенням перевиборів. Після того на 87 окрузі відновили підрахунок голосів.

Згідно з оприлюдненими даними на сайті Центрвиборчкому, загальна кількість порахованих комісією бюлетенів станом на ранок, 1 квітня, становить 71,79%. На першому місці залишається кандидат “Слуги народу” Василь Вірастюк з 31,30%. На друге місце вийшов Олександр Шевченко з партії “За майбутнє”, який набрав 28,83% і обігнав представника “Свободи” Руслана Кошулинського (28,80%).

Очікувати на швидкий і остаточний підрахунок голосів не варто, тому що український електоральний досвід дозволяє припустити, що ці кандидати-переможці будуть боротися за перемогу, бо ціна її висока. Перемога Шевченка – це посилення позицій Ігоря Коломойського, Руслана Кошулинського – це не просто другий «свободівець», який був віцеспікером парламенту, а «свободівцеь» із репутацією. Перемога Вірастюка – показова перемога «Слуг народу», що вони зуміли добитися серйозного успіху. Тому тут боротьба буде достатньо серйозна за кожен голос. Відтак нам залишається лише дочекатися офіційного оприлюднення результатів виборів, зберігати спокій  і не робити поспішних висновків.

 

 

Close