facebook

Вчені довели, що сонячне світло знищує коронавірус

Науковці з Каліфорнійського університету підтвердили, що сонячне світло вбиває коронавірус SARS-CoV-2 у людській слині, а також заявляють, що воно робить це увосьмеро швидше, ніж вважалося раніше.

Про це пише Укрінформ з посиланням на Science Alert.

Однак не все ультрафіолетове випромінювання знищує коронавірус. Промені UV довгої хвилі (UVA) занадто слабкі, щоб вплинути на вірус, а от промені UV середньої хвилі (UVB) вбивають коронавірус у людській слині упродовж 10-20 хвилин.

Що стосується променів короткої хвилі UVC, то вони також гарно справляються з коронавірусом, однак цей тип ультрафіолету зазвичай не контактує з поверхнею Землі, не проходячи через озоновий шар.

“UVC відмінно підходить для лікарень. Але в інших середовищах – наприклад, на кухнях або в метро – UVC буде взаємодіяти з твердими частинками й виробляти шкідливі речовини”, – сказала токсиколог з Університету штату Орегон Джулі Макмеррі.

Вчені з’ясували, що коронавірус також більше зазнає впливу сонячних променів, ніж вірус звичайного грипу. У сонячний день на повітрі 90% частинок COVID-19 руйнуються протягом пів години, натомість взимку коронавірус може жити у таких умовах впродовж кількох днів.

Джерело.

Close