facebook

Вакциновані вагітні можуть передати новонародженим антитіла до COVID-19

Вагітні жінки, вакциновані препаратами Pfizer або Moderna, можуть передавати своїм дітям захисні антитіла від COVID-19.

Дослідники вивчили показники 122 вагітних жінки, які отримали щеплення. Також була проаналізована пуповинна кров новонароджених під час пологів, пише НВ з посиланням на MedicineNet.

Захисні антитіла були виявлені в 99% немовлят, матері, яких отримали обидві дози вакцини, і в 44% дітей, чиї матері отримали одну дозу.

«Отримання двох доз до пологів збільшить ймовірність передачі антитіл дитині», – сказав провідний автор, доктор Малавіка Прабху, заступник директора в Weill Cornell Medicine в Нью-Йорку.

«Це відкриття дає надію вагітним жінкам, які хочуть захистити себе і свого новонародженого від COVID-19», – додав Прабху.

Дослідження також показало, що вакцини викликали вироблення антитіл у вагітних вже через п’ять днів після першої дози, в той час, як передача антитіл через плаценту дитині почалася вже через 16 днів після першої дози.

Згідно з дослідженням, якщо у матері спостерігається високий рівень антитіл, то у новонародженого він також буде високий.

Дослідження передбачає, що вагітним жінкам не слід відкладати отримання обох доз вакцини, якщо у них є доступ до вакцинації.

«Забезпечення адекватного проміжку часу між вакцинацією і пологами гарантує, що у вагітної жінки буде достатньо часу для вироблення відповіді антитіл, а також достатньо часу для проходження антитіл через пуповинну кров», – сказала доктор Явей Дженні Ян.

Наразі невідомо який рівень антитіл захищає від COVID-19 і як довго ці захисні антитіла будуть діяти для матері або дитини.

Джерело.

Close