facebook

Захід-2021. Як Путін і Лукашенко готуються захоплювати Україну і країни НАТО

Все більша агресивність автократичних режимів свідчить про підготовку повномасштабної війни

 Росія і Білорусь проводять чергові спільні військові навчання Захід-2021. Попередні маневри проходили в 2017-му. Головною відмінністю нинішніх “військових ігор” від попередніх є не тільки масштабність, яка очевидно зросла, але й все більша агресивність автократичних режимів, які готуються до повномасштабної війни.

Путін і Лукашенко отримали незліченну кількість ляпасів з боку Заходу не тільки за останній рік, але навіть за недавній місяць. Наприклад, Путіна очевидно дратують як успішно проведена Кримська платформа, так і цілком вдалий візит Зеленського до США. А Лукашенку явно не подобається, що Євросоюз ефективно припинив його спробу розгойдати Європу мігрантами і тепер ця проблема лягає на його плечі.

Такі, здавалося б, далекі від військових навчань речі не можна залишати поза увагою, розмірковуючи про логіку дій автократів. Вся зовнішньополітична доктрина Росії зводиться до повсюдної постановки питання: “Ти мене поважаєш?”. Останнім часом Путін отримує незадовільну для себе відповідь. І це змушує його діяти, головним чином, агресивно, оскільки в РФ домагатися поваги інакше просто не вміють.

Навчання Захід-2021 проходитимуть з 10 по 16 вересня. Основна частина навчань пройде в Росії на дев’яти полігонах і на п’яти полігонах в Білорусі. У безпосередній близькості кордонів Польщі та Литви. І хоча в Росії говорять, що їх навчання мали оборонний характер – це, як завжди, не більше ніж слова.

Тут можна згадати 2008 рік та агресію РФ проти Грузії, яка почалася після тодішніх маневрів Кавказ. Завданням Кремля була провокація Тбілісі і концентрація військ біля кордонів, яку провели під виглядом навчань. Підсумок всім відомий.

Так і сьогодні безліч військових аналітиків заявляють, що навчання мають наступальний характер, а передбачуваний противник знаходиться на території Литви та Польщі. Таке вже було під час навчань Захід-2017. Але головна відмінність, повторюся, в зміненому сприйнятті Литви і Польщі російським і білоруським диктаторами, а також агресивності режимів, яка зросла.

Якщо з Україною все давно зрозуміло – це головний ворог східноєвропейських автократів, то до недавнього часу Польща і Литва були скоріше другорядними політичними противниками Москви і Мінська.

Але Варшава і Вільнюс, проявивши твердість у відносинах з диктаторами в 2020 році, також стали їхніми ворогами. Одним із свідчень цього є інцидент з близькосхідними нелегалами: по-перше, очевидно, що рішення про проведення операції Лукашенко прийняв не самостійно. Без схвалення проєкту з боку Кремля білоруський диктатор не стане ворушитися; по-друге, Лукашенко де-факто оголосив Заходу війну, тому нелегали стали зброєю в його руках, а сама операція є гібридною агресією.

У цьому ключі варто також згадати і про постійні порушення кордонів країн Заходу російськими військовими літаками, або відносно недавній інцидент з британським кораблем в Чорному морі. Росія явно промацує Захід в надії зрозуміти, де знаходиться заповітна межа, яку не слід переступати. І за реакцією Путіна, який думає, що, потопивши корабель Великобританії, війни б не було, можна припустити, що межа для нього знаходиться десь зовсім далеко. А це безпосередня загроза для всіх його сусідів. Навіть тих, які входять до НАТО. Загроза полягає не в якихось високих технологіях російської армії. У неї їх немає. РФ вміє лише малювати образи і залякувати.

Загроза в непередбачуваності. Під час навчань може статися всяке. І про це інформовані в Альянсі. Об’єднаний підрозділ розвідки і безпеки НАТО в спеціальній доповіді для уряду Польщі стверджує, що в ході навчань білоруські загони можуть вторгнутися на кілька кілометрів углиб території Литви. Ризик провокації також існує і на кордоні з Польщею.

За даними розвідки НАТО, такі дії можуть бути зроблені для “перевірки Заходу” Путіним і промацування можливої реакції. У зв’язку з цим Польща вже ввела режим надзвичайного стану на кордоні з Білоруссю.

Також і в Литві розуміють, що ці навчання – демонстрація готовності Росії до військового конфлікту проти західних країн. Більш того, Вільнюс передбачає, що частина російських сил і техніки, по-перше, залишаться біля їхніх кордонів після завершення навчань, а по-друге, залишаться на території Білорусі. Це було б цілком логічним продовженням розчинення суб’єктності лукашенківської Білорусі в путінської Росії. Війська РФ на білоруській території вигідні Лукашенку, який сьогодні фактично знаходиться в ролі губернатора Путіна, адже він отримав би додатковий захист в разі інтенсифікації протестів.

У будь-якому випадку висновок тут один: готуватися до захисту потрібно вже зараз. І тепер не тільки Україні, але і її союзникам – країнам-членам НАТО в Балтії. Для цього необхідно збільшувати присутність на східному фланзі – не тільки за допомогою концентрації сил і засобів, а й проведенням додаткових спільних військових навчань з Україною на її території і в акваторії Чорного моря.

Close