facebook

В Україні винесли перші вироки за підробку COVID-сертифікатів

Жовківський районний суд Львівської області виніс перші в Україні вироки за підробку сертифікатів про вакцинацію від Covid-19. Мешканець Івано-Франківщини та жителька Хмельницького отримали штрафи за те, що підробили ковід-сертифікати і використали їх під час спроби перетнути кордон з Польщею.


28 вересня Жовківський районний суд виніс одразу два вироки щодо підробок сертифікатів, пише zaxid.net.

Перший випадок стосується Анатолія Іванцюка з села Бабче Івано-Франківської області. Чоловік знайшов в інтернеті бланк про щеплення вакциною Pfizer з реквізитами Івано-Франківської обласної клінічної лікарні, завантажив його на комп’ютері за допомогою спеціальної програми вніс туди свої дані та дані свого сина. Він також підробив підпис лікаря на цих сертифікатах.

15 вересня Анатолій Іванцюк намагався перетнути кордон до Польщі у пункті пропуску «Рава-Руська–Гребенне» і показав прикордонникам підроблений ковід-сертифікат. Працівники прикордонслужби просканували документ і зрозуміли, що він фальшивий. Анатолію Іванцюку не вдалося перетнути кордон, натомість його затримали за підробку документів.

Суддя Руслан Зеліско 28 вересня визнав Анатолія Іванцюка винним у підробленні документів і призначив йому покарання у вигляді 850 грн штрафу.

Того ж дня, 28 вересня, інший суддя Жовківського райсуду Роман Ясиновський розглянув схожу справу про підробку ковід-сертифіката працівницею АЗС «БРСМ» у Хмельницькому. Альона Михалюк також завантажила з інтернету сертифікат про вакцинацію препаратом Pfizer з реквізитами медичного закладу «Мірамед» і нанесла туди свої дані та підробила підпис лікаря.

Її затримали під час перетину кордону з підробленим сертифікатом у ПП «Рава-Руська-Гребенне» 11 вересня. А 28 вересня Жовківський райсуд оштрафував жінку на 850 грн.

І Анатолій Іванцюк, і Альона Михалюк можуть оскаржити свої вироки в апеляції впродовж 30 днів.

Зазначимо, що згідно з статтею 358 ККУ мінімальний штраф за виготовлення підроблених документів складає 17 тис. грн, а за використання підробки – лише 850 грн. У випадку з Анатолієм Іванцюком та Альоною Михалюк суд вирішив обмежитись лише штрафом у 850 грн, хоча обидва порушники самостійно виготовили підробки.

Вироки Жовківського суду стали першими в Україні, які стосуються покарання саме за виготовлення фальшивих ковід-сертифікати. Впродовж останнього місяця українські прикордонники виявили більше 500 таких фальшивок. Переважно такі сертифікати замовляють в інтернеті або безпосередньо в черзі на кордоні, рідше люди виготовляють їх собі самі. Загалом з початку року поліція відкрила 357 кримінальних проваджень з цього приводу. Судячи з даних держреєстру судових справ, люди, які купують підроблені сертифікати, також отримують штрафи по 850 грн.

Джерело.

Close