facebook

Під удар потраплять самотні мами і не тільки: як Рада хоче змінити закон про працю

Під удар потраплять самотні мами і не тільки: як Рада хоче змінити закон про працю

Верховна Рада України прийняла у першому читанні проєкт закону, який прибирає ряд формальностей при визначенні умов праці. Цим законом буде обмежено права працівників, а роботодавці отримають практично безмежну владу. Як Рада хоче змінити закон про працю.

Про це повідомив “Апострофу” ексдепутат і член комітету з питань соціальної політики та праці Верховної Ради Андрій Павловський.

За його словами, влада хоче протягнути звуження прав працівників, замаскувавши це під дерегуляцію трудових відносин. Так, пропонується підмінити гарантії, які визначаються законом, договірними відносинами між роботодавцем і працівником.

“Зрозуміло, що робітник не може протистояти роботодавцеві. Саме тому в усіх європейських країнах закони про працю прописують таким чином, щоб створити незначну перевагу саме для працівників, як слабшої сторони. Натомість цей закон спрямований на те, щоб задовольнити забаганки роботодавців”, – підмітив Павловський.

Що стосується положення Кодексу законів про працю України, уряд пропонує сильно скоротити категорії працівників, щодо яких не застосовується випробувальний термін. Таким чином, будуть звужуватися права людей, які потребують суспільної підтримки.

“Зі списку вилучено молодих спеціалістів, самотніх матерів, які виховують дітей до 14 років або дитину з інвалідністю, внутрішньо переміщених осіб, звільнених в запас військовослужбовців”, – заявив колишній депутат.

Різко негативно з приводу нового законопроєкту виступив Глобальний союз профспілок IndustriALL, який представляє інтереси працівників в 140 країнах світу, зайнятих в гірничодобувній, енергетичній та переробних галузях.

Так, членкиня виконавчого комітету IndustriALL і міжнародна секретарка Профспілки працівників атомної енергетики та промисловості України Леся Семеняка зазначила, що проєкт закону нівелює баланс прав та інтересів між роботодавцем і профспілкою.

“Крім того, ряд положень законопроектів в поточній редакції може привести до порушення прав людини і ліквідації ряду основних трудових прав”, – додала вона.

Джерело.

Close