facebook

“Молодь під ударом штаму “Дельта”, є один спосіб вберегтися”: вчений-біохімік про наближення піку хвилі епідемії

“Молодь під ударом штаму “Дельта”, є один спосіб вберегтися”: вчений-біохімік про наближення піку хвилі епідемії

За повідомленнями медиків, штам “Дельта” поводить себе значно агресивніше, ніж попередні варіанти коронавірусу. Він вражає і молодь, і дітей, а лікарі продовжують наполягати, що існує лише один варіант захиститися.

Як інформує “Апостроф”, про те, до чого бути готовими українцям треба вже зараз, при наближенні до піку ново хвилі коронавірусу, розповів учений-біохімік, професор, доктор біологічних наук, академік НАН України й директор Інституту біохімії ім. Палладіна НАН України Сергій Комісаренко.

“Небезпека в його мутації. Як вона відбувається? Коронавірус — це РНК-вірус, що містить рибонуклеїнову кислоту, яка має різні частини, які кодують різні протеїни. Зокрема, шипоподібний S-протеїн, який знаходиться на поверхні вірусу. І саме цей протеїн відповідає за зв’язування вірусу з клітинами людини, де й починається його розмноження. У різних варіантах відбуваються різні мутації, які ми порівнюємо з первинним варіантом — “уханьським” коронавірусом.

От у варіанті “Дельта” є декілька амінокислот у шипоподібному протеїні, які зробили його кращим для зв’язування з рецептором, і таким, який краще розвивається в клітинах людини. Він у сотні, а дехто каже, і в тисячу разів швидше розмножується в клітинах людини. Саме тому він і є настільки заразним.

Зараз вважають, що приблизно 98–99 % хворих по всьому світу інфіковані саме цим варіантом коронавірусу. Він витісняє інші. Клінічні ознаки в нього майже такі ж, як і в попередників, але є певні відмінності. Він почав заражати більш молодих людей. Можливо це через те, що в першу чергу були вакциновані люди похилого віку, а молодь ще залишається незахищеною.

У нас немає 50 % людей з імунітетом. На жаль, це значно менший відсоток. Зрозуміло, що вони брали людей, які перехворіли на ковід і мають певний імунітет, але вакцинація дає потужнішу імунну відповідь, ніж перенесення захворювання. Зважаючи на те, що варіант “Дельта” – більш агресивний та небезпечний, то треба готуватися до всього.

Вірогідно, уже наприкінці жовтня — на початку листопада в нас буде пік захворюваності. Треба вакцинуватися. Це єдине, що може допомогти”,- зазначив лікар.

Джерело.

Close