facebook

Бай-бай, Європа: чим закінчиться епідемія підроблених ковід-сертифікатів

Як боротися з підробленими і незаконними ковід-сертифікатами.

Після введення урядом преференцій для вакцинованих у зведеннях правоохоронців все частіше стали з’являтися повідомлення про те, що медики торгують сертифікатами про щеплення, “допомагаючи” українцям уникнути реальної вакцинації. Втім звинувачувати виключно медиків – це дуже спрощувати проблему. Адже за законами ринку: якщо є попит, то буде і пропозиція. Чому українці вважають за краще краще купити “папірець”, ніж вакцинуватися і чим може загрожувати така гра в наперстки з коронавірусом – з’ясовував “Апостроф”.

Порядна робота
На “чорному” ринку ковідних довідок існує два типи послуг: фейкові сертифікати і реальні довідки без фактичної вакцинації.

Фейкову довідку купити не складно: такими послугами рясніє інтернет. Навіть на Facebook іноді з’являється відповідна реклама. Але проблема таких “документів” в тому, що за 2-3 тисячі гривень ділки обіцяють паперову довідку.

“Зробимо довідку, скинемо фото. Сплатіть і відправимо Новою поштою”, – запевняють мережеві ділки, з якими зв’язався в якості експерименту “Апостроф”.

Але ж основна цінність сертифікату про вакцинацію не у папірці, а в електронній версії, яка відображається на порталі “Дія”. Проте немає жодних гарантій, що паперова довідка, зроблена мережевими умільцями, буде зареєстрована в електронній системі. Звичайно, ділки запевняють, що “працюють порядно” і сертифікат “100% зареєструється протягом 7 днів”, та й взагалі працюють вони “офіційно через лікаря”. Але в кращому випадку одержувач такої незаконної послуги залишиться з незрозумілим папірцем на руках і без 2-3 тисяч гривень в кишені. Загалом, банальний “розвод”.

Реальна довідка – зовсім інша історія. В цьому випадку медик дійсно вносить дані про вакцинацію в електронну базу, але за фактом пацієнт не отримує щеплення. На порталі “Дія” сертифікат буде відображатися, і це вже не фейкові документи, а справжнісінькі, просто отримані незаконним способом. За таку самодіяльність лікарям загрожує від 3 до 5 років позбавлення волі, а одержувачам довідки 850 гривень штрафу або 2 роки позбавлення волі. Тому знайти таку послугу просто в мережі – проблематично. Все вирішується “через знайомства”. Але вирішується. Наприклад, в Черкаській області, де днями правоохоронці затримали сімейного лікаря.

“Схему виготовлення підроблених сертифікатів організувала 32-річна лікар сімейної медицини спільно зі своєю 48-річною знайомою, яка була посередницею. Жінки в месенджерах пропонували громадянам отримати міжнародний сертифікат без проходження вакцинації від COVID-19. За 5 тис. грн медпрацівниця обіцяла внести відомості про нібито проведену вакцинацію в електронні реєстри”, – зазначили в прес-службі Нацполіції.

Жорсткі заходи
Крім того, медики торгують підробленими ПЛР-тестами і довідками про те, що пацієнтові протипоказана вакцинація. Проблема розрослася до таких масштабів, що в Міністерстві охорони здоров’я навіть підготували законопроект про посилення відповідальності за підробку медичних документів. Згідно з проектом МОЗ, в кримінальний кодекс має бути додана окрема стаття “Незаконні дії, які стосуються проведення профілактичних щеплень”. Санкція цієї статті передбачатиме штраф від 34 до 68 тисяч гривень для медиків, які внесли неправдиві відомості в документи про щеплення, або позбавлення волі на строк до 2 років. За виготовлення підробок уряд пропонує садити на строк до 3 років або штрафувати на суму від 85 до 170 тисяч гривень. Передбачена відповідальність і для українців, які ризикнуть використовувати підроблену довідку: штраф від 17 до 34 тисяч гривень або обмеження волі на строк до 2 років.

Більш того, МОЗ хоче карати головлікарів медустанов, де видають підроблені сертифікати, і усувати їх з посад на час слідства.

“Керівники повинні нести персональну відповідальність за те, що відбувається в їхніх лікарнях”, – зазначав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

А якщо в лікарні факт видачі підробленого сертифіката буде виявлено вдруге, то НСЗУ розірве контракт з медичним закладом і місцева влада буде змушена самостійно його фінансувати.

Що й казати, заходи дійсно жорсткі. Втім, посилення відповідальності схоже на боротьбу з наслідками проблеми, а не її причинами. Адже не було б попиту на незаконні документи, не було б і пропозиції.

Звідки ж ростуть “ноги” у цього попиту?

Попит і пропозиція
Логічно було б припустити, що це просто інформаційні витівки антивакцинаторів на тлі слабкої комунікативної кампанії МОЗ.

За словами експертів, антивакцинатори дійсно можуть вигравати бій, але тільки за уми тих, хто “сумнівається”.

“Ті, хто сумнівається, або не розуміє ситуацію до кінця, у когось недостатньо інформації, когось змушують на роботі вакцинуватися – ці люди і створюють попит на фальшиві документи, – пояснює “Апострофу” епідеміолог Катерина Сояк. – Людина просто побоюється вакцинуватися, у неї мало достовірної інформації і багато пліток, і люди просто намагаються взяти довідку, щоб на роботі не було проблем”.

Але якщо тих, хто “сумнівається”, ще можливо переконати, то для окремих категорій українців, за словами лікаря-імунолога Бориса Донського, аргументи знайти неможливо.

“Якщо людина антивакцинатор і щеплення для неї – це якась релігійна проблема, а держава змушує її зробити вакцину, то які можна знайти аргументи для таких людей? Жодних! Людину змушують або “зрадити” власну релігію або він шукатиме дуже активно як можна за гроші, не “зраджуючи” свого бога, повноцінно влитися в колектив і подорожувати по Європі. І такі люди створюють попит, – каже “Апострофу” Донський. – Або, наприклад, люди мають протипоказання. У них були якісь алергічні шоки від попередніх вакцин, може навіть людина ледь не померла. Ви можете таку людину переконати зробити щеплення? Таких людей дуже мало, але вони є. А без вакцини людина не поїде в Європу. І людина має скоїти злочин, як їй здається, перед своїм здоров’ям або піти купити сертифікат. Примусові обмежувальні заходи завжди в результаті призводять до того, що якась частина людей порушує закони”.

Але іноді держава сама може підштовхувати українців до пошуку послуг на “чорному” ринку.

“У мене дві вакцинації CoronaVac, а сертифікат “Дія” мені не формує. І невідомо чому. Мені поліклініка дала паперовий сертифікат з печаткою, але електронного немає”, – скаржиться “Апострофу” епідеміолог Олексій Галімський.

Відповідно, попит на підробки буде завжди, і навіть посилення кримінальної відповідальності не призведе до зникнення ринку незаконних сертифікатів. Просто послуги ділків і сімейних лікарів стануть дорожчими.

До чого це призведе
Щоб точно відповісти на це питання, потрібно розуміти масштаби проблеми.

“Але ми абсолютно не розуміємо, скільки таких підробок: це поодинокі випадки або це реально масово відбувається”, – додає Катерина Сояк.

Дійсно, вести статистику фальшивок неможливо. Але якщо послугу пропонують, значить і покупці є.

“І це в майбутньому призведе до того, що ми не будемо розуміти яка у нас ситуація, тому що не знаємо, хто у нас реально вакцинований, а хто ні”, – говорить Сояк.

“Підроблені сертифікати – це жах будь-якого епідеміолога і імунолога, адже спотворюється статистика, – додає Донський. – Практично не буває випадків, коли людина хворіла або має повний курс вакцинації і не має антитіл. Ми шукали ці випадки, аналізували, досліджували. Я виявив три випадки з 5 тисяч, де антитіл дуже мало або немає взагалі. А тепер таких пацієнтів буде купа, які за документами мають повний курс вакцинації, але у них немає антитіл, вони хворіють і потрапляють до лікарень. Уявляєте, як це відіб’ється на загальній довірі до вакцинації, коли в лікарнях і реанімаціях будуть люди з повним курсом вакцинації. Але оскільки сертифікат вакцинації – це документ, то навіть особисті слова пацієнта, що насправді він не вакцинований, вже не матимуть сенсу”.

Але найгірше в такій ситуації те, що постраждати можуть українці, які законно отримали сертифікати.

“Коли наші цивілізовані сусіди почнуть виявляти такі випадки підробок і зрозуміють, що наші ковідні сертифікати видаються за гроші, вони просто перестануть довіряти взагалі всім документам з України і перекриють нам кордон. З їхнього боку це буде логічно”, – зазначає Донський.

Втім на думку Олексія Галімський, підробки – ще не найбільша біда хвилі, яка насувається.

“З одного боку, у нас 40% щеплених, які по факту не потребували вакцини, тому що вони і так зустрілися з інфекцією. З іншого боку, є щеплені, які не зустрічалися з інфекцією і можуть переносити вірус і хворіти. Всього менше 15% населення охоплено вакцинацією. Дітям до 12 років ми не можемо робити щеплення в принципі. При цьому школи у нас продовжують працювати. У такій ситуації підроблені сертифікати абсолютно не зроблять погоди. Тим більше, що половина з тих, хто купив сертифікати, швидше за все перенесли інфекцію безсимптомно”, – резюмував Галімський.

 

 

 

 

Джерело.

Close