facebook

“Ковідні пальці”: вчені розповіли про рідкісний побічний ефект

У перехворілих COVID-19 часто з’являються плями на руках і ногах, схожі на опіки. Вчені це пов’язують з активною роботою імунної системи.

Про це повідомляє  ВВС.

Одним з побічних ефектів коронавірусної хвороби можуть бути “ковідні пальці”. Найчастіше вони проявляються у дітей і підлітків, але можливі й у старшого покоління. Деякі переносять цей висип безболісно, але іноді він може свербіти і покриватися пухирями.

Вчені з’ясували, що “ковідні пальці” є результатом напруженої роботи імунної системи, коли організм кидає всі сили на боротьбу з вірусом.

Навесні минулого року вчені досліджували 50 осіб з підозрою на COVID-19 і 13 осіб з обмороженням. У всіх пацієнтів були вражені пальці ніг.

З’ясувалося, що противірусний білок інтерферон 1 типу і деякі види антитіл настільки сильно борються з вірусом, що помилково атакують власні тканини людини, не уражені вірусом.

Ще задіяні клітини, які вистилають дрібні кровоносні судини, що живлять уражені ділянки.

Британські ортопеди заявили, що найчастіше “ковідні пальці” проходять самі по собі, але деяким пацієнтам призначають мазі чи крем для лікування.

У нинішній хвилі з Дельта-варіантом такий побічний ефект зустрічається рідко, найчастіше їм страждали на початку пандемії.

Вчені пов’язують це з тим, що багато людей вакцинувалися або перехворіли і у них є певний захист від коронавірусу.

Джерело.

Close