facebook

Вакцинованих у лікарнях немає, вони не вмирають: лікарі відверто розповіли про ситуацію з COVID-19 в Україні

Україну накриває нова хвиля коронавірусу, лікарні швидко починають заповнюватися інфікованими пацієнтами, а в деяких регіонах уже простежується гостра нестача ліжок. Проте ключова відмінність цього спалаху від попереднього полягає в тому, що в реанімаціях майже немає людей, які встигли вакцинуватися від COVID-19.

За словами лікарів, щеплення допомагають імунізованим українцям не тільки захистити себе від смерті, а й перенести хворобу набагато легше. На лікарняних ліжках такі пацієнти надовго не затримуються.

Докладніше про це читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Коронавірус ударив по Україні з новою силою
Захворюваність на коронавірус почала зростати в Україні відразу ж після закінчення літа й зараз у деякі дні фіксується понад 10 тисяч випадків на добу. Лікарі попереджають, що це далеко не межа і показник може збільшитися до 20 тисяч.

Що ще гірше, зростає і смертність. Так, тільки за минулу добу померло понад 300 інфікованих. У найбільш складному становищі зараз опинилися Київ, Харківська, Одеська, Львівська, Дніпропетровська та Чернівецька області. За словами медиків, здебільшого на території нашої країни зараз переважає штам Дельта.

“Він відрізняється тим, що людина не відчуває втрату нюху або смаку, як це було в минулі хвилі епідемії. Людина навіть не відчуває, що хвора. У неї немає такої яскраво вираженої дихальної недостатності. Але погіршення відбувається різко і вже до лікарні вона потрапляє у важкому стані, з серйозним ураженням легень”, – зазначає головний лікар Львівської обласної лікарні Сергій Федоренко.

За словами медиків, основні симптоми Дельти – нудота, блювота, діарея. А ось температура може підніматися не дуже високо.

До лікарні пацієнти потрапляють уже у важкому стані

Вакцинуватися потрібно всім і ось чому
Уберегти від коронавірусу здатна тільки вакцинація, про що говорять не лише українські, а й іноземні фахівці.

Так, за словами Федоренка, у Львівській обласній лікарні не було жодного вакцинованого пацієнта. Усі, хто потрапили в реанімацію, з різних причин не встигли зробити щеплення.

Про це ж розповів Володимир Крохмаль – головний лікар міської лікарні міста Дубно Рівненської області. За його словами, у вересні від коронавірусу там лікувалися 80 пацієнтів і всього два з них були щеплені.

“І то, хворобу вони переносили дуже легко, в реанімації не були. І дня через три самі попросили, щоб їх виписали, тому що робити їм тут було нічого. За літо в нас взагалі не було людей зі щепленнями. Лише один пацієнт, який отримав першу дозу, а через два дні захворів. Але навіть перша доза йому допомогла, він хворобу переніс легко”, – говорить лікар.

Серед хворих майже немає вакцинованих пацієнтів

Завідувач реанімації опорної лікарні Вінницької області Володимир Чеботарьов зазначив, що в нього в регіоні зараз потік пацієнтів не дуже великий, але вони потрапляють уже у важкому і середньому стані. “Їм потрібно СІПАП-терапія, фактично вони перебувають на дихальному апараті”, – каже фахівець.

За словами лікаря, у вересні до них у відділення потрапило тільки два вакцинованих пацієнти. Однак вони легко перенесли хворобу, їхній стан був стабільним. А от усі інші пацієнти щеплень не робили і довго лікувалися вдома, не звертаючись по допомогу медиків. Це лише погіршило їхній стан.

Пацієнти потрапляють у важкому стані і відразу потрапляють на кисень

За даними Міністерства охорони здоров’я, в період з 26 червня по 26 вересня 98,3% померлих від коронавірусу – пацієнти старші ніж 60 років, що не були вакциновані. А серед тих, кому була потрібна госпіталізація, виявилося 97% нещеплених громадян.

Вакцинація надзвичайно необхідна всім українцям, особливо з груп ризику. А тим, хто перехворів на коронавірус раніше, від щеплень відмовлятися теж не варто – треба проконсультуватися зі своїм лікарем.

Джерело.

Close