facebook

Захищає при «Delta»: вакцинація проти COVID-19 на 90% зменшує ризик госпіталізації та летальності

Дослідження у Франції свідчить про те, що вакцинація ефективно запобігає випадкам складного перебігу COVID-19, навіть при інфікуванні штамом «Delta».

Про це йдеться у результатах дослідження медичної групи Epi-Phare, яка працює з урядом Франції, передає Фіртка.

Опубліковане 11 жовтня дослідження продемонструвало, що щеплення проти COVID-19 є ефективним у плані запобігання госпіталізації й смертей у разі інфікування коронавірусом.
Автори дослідження проаналізували дані, які зібрали з грудня 2020 року, коли у Франції стартувала вакцинальна кампанія.

Зокрема, фахівці порівняли інформацію щодо 22 мільйонів осіб старше 50 років – 11 мільйоні вакцинованих та 11 мільйонів тих, хто щепився. Експерти сформували список вакцинованих і невакцинованих – одного віку, статі, місця проживання.

Дослідження стосується вакцин Pfizer/BioNtech, Moderna та AstraZeneca. Водночас дослідження не містить інформації про ефективність вакцини Johnson&Johnson, яку у Франції дозволили пізніше й використовують рідше.

Дослідники встановили, що через два тижні після отримання другої дози вакцин щеплені на 90% захищені від ризику потрапити до лікарні або померти у разі зараження коронавірусом. При цьому значний захисний ефект спостерігається й у випадку зі штамом «Delta» – 84% для осіб від 75 років і старше, 92% для людей віком 50-75 років.

Результати також свідчать про те, що протягом періоду дослідження – протягом п’яти місяців – отриманий захист від вакцинації проти важкої форми COVID-19 не зменшився.
Нагадаємо, COVID-19 спричинив найбільше скорочення тривалості життя з часів Другої світової війни.

Джерело.

Close