facebook

Вчені з’ясували, як вакцинація впливає на імунітет жінок і чоловіків

Вчені з’ясували, як вакцинація впливає на імунітет жінок і чоловіків

 

 

В Ізраїлі вчені перевірили, хто захищений від коронавірусу краще: вакциновані чоловіки або жінки. В ході дослідження порівняли відповідь імунітету після другої дози вакцини Pfizer-BioNTech.

Результати дослідження оприлюднив “Washington Post”.

Вчені з’ясували, що у представників обох статей з часом імунітет слабшає.

Вчені Тель-Авівського університету та медичного центру “Шамір” (Асаф ха-Рофе) перевірили рівень антитіл у 26 тисяч учасників експерименту, майже здорових від COVID-19, а також у вакцинованих і нещеплених громадян. У дослідженні взяли участь 4800 вакцинованих медпрацівників.

Згідно з результатами, протягом 80 днів після другої дози вакцини кількість антитіл різко падає. Однак, потім темпи зниження уповільнюються. У жінок виявилося більше антитіл проти коронавірусу як на піку, так і в кінці експерименту.

Примітно, що у жінок старше 51 років антитіл завжди більше, ніж у їхніх ровесників-чоловіків. Це пов’язують з тим, що приблизно в цьому віці змінюється рівень гормону естрогену, від якого безпосередньо залежить імунна система.

У чоловіків спостерігається підвищення рівня антитіл в більш ранньому віці — приблизно з 35 років. Це пов’язують з високим рівнем тестостерону. Також відомо, що у людей у віці від 18 до 45 років імунітет вищий, ніж у пенсіонерів.

Вчені вважають, що дане дослідження – черговий доказ того, що необхідна ревакцинація від коронавірусу.

Джерело.

Close