facebook

Не панацея, але допомога групам ризику: ще один препарат який знижує ризик смерті від COVID-19

Не панацея, але допомога групам ризику: ще один препарат знижує ризик смерті від COVID-19

Дослідження за участю 1 мільйона осіб показало нижчий ризик смерті від COVID-19 у людей, що вживають статини. Дослідники, вивчивши зв’язок між вживанням статинів і смертністю від COVID-19, виявили, що більш низький ризик смертності не залежав від віку, статі та факторів ризику.

Статини – це група ліків, які використовуються для зниження рівня холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ) в крові, також відомого як “поганий” холестерин. Мільйони людей використовують статини для контролю рівня холестерину.

Перші дані

Раніше вчені пов’язували серцево-судинні захворювання і високий рівень холестерину з погіршенням результатів COVID-19. Тим часом, з’явилися дослідження, які припустили, що статини можуть мати противірусні, протизапальні і антизгортувалний ефекти, які можуть бути корисними проти COVID-19.

Це дослідження, в якому брали участь 648 пацієнтів, госпіталізованих з COVID-19, показало, що учасники, які вживали статини до розвитку COVID-19, мали на 50% менше шансів померти в лікарні.

До сих пір проводилося мало досліджень про те, як використання статинів впливає на результати COVID-19 за межами лікарень.

Нещодавно дослідники з Швеції та Австралії провели велике популяційне дослідження майже 1 мільйона осіб, вивчаючи зв’язок між статинами і смертністю від COVID-19. Вони виявили, що вживання статинів було пов’язано з дещо меншим ризиком смерті від хвороби.

“Результати відповідали нашій гіпотезі, і деякі попередні обсерваційні дослідження показали аналогічні результати. Проте ми раді, що змогли надати додаткову науково обґрунтовану підтримку поточним рекомендаціям щодо продовження лікування статинами під час пандемії”, – сказала Medical News Today Рита Бергквіст, співавтор дослідження з Каролінського інституту в Сольні, Швеція.

Публічні дані

Дослідники зібрали дані про людей в районі Стокгольма в Швеції з різних державних реєстрів, включаючи Шведський реєстр рецептурних препаратів і Шведський реєстр причин смерті.

Дані включали інформацію про рівень освіти і доходів, а також інформацію з лікарень і поліклінік про раніше існуючі стани відповідно до Міжнародної класифікації хвороб, зібраних рецептів і випадків смерті, пов’язаних з COVID-19.

До складу групи увійшли люди у віці 45 років і старше, які проживали в окрузі Стокгольм як в 2019 році, так і на 1 березня 2020 року. В цілому вони вивчили дані 963 876 осіб і простежили за їх станом здоров’я до 11 листопада 2020 року.

З обстежених 51,6% становили жінки, і 17,6% отримували принаймні один рецепт на статини за рік до початку пандемії. Ті, хто приймав статини, як правило, були старше тих, хто цього не робив. У них також було більше супутніх захворювань, таких як ішемічна хвороба серця, серцева недостатність і гіпертонія.

З 2545 чоловік, померлих від COVID-19 в результаті подальшого спостереження, 765 вживали статини, а 1780 – ні. Це означає, що 0,5% приймали статини і 0,2% тих, хто не приймав статини, померли від хвороби.

Після поправки на змішуючі чинники дослідники виявили, що лікування статинами було пов’язано з помірно більш низьким ризиком смертності від COVID-19, незалежно від віку, статі і загального ризику COVID-19

Імунна реакція

Важка форма COVID-19 є результатом запальних та імунних реакцій на вірус SARS-CoV-2. Таким чином, можливо, що статини мають протизапальні ефекти і здатність модулювати імунну відповідь може мати позитивний ефект на людину з COVID-19, хоча точні механізми досі невідомі.

“Важливо пам’ятати, що наше дослідження показує, що існує ймовірність помірного захисного ефекту статинів проти COVID-19. Але щоб бути впевненим в захисному ефекті, нам буде потрібно рандомізоване контрольоване дослідження. Завжди існує ймовірність того, що результати такого наглядового дослідження, як наше, пов’язані з невідомими чинниками, які ми не змогли скорегувати в наших моделях. Більш того, фармакологічні механізми виходять за рамки епідеміологічних досліджень. Плейотропні ефекти статинів, включаючи імуномодуляцію і зниження ризику тромбозу, обговорювалися протягом ряду років. Ми знаємо, що серцево-судинні захворювання є фактором ризику важкої смерті від COVID-19, і ми також знаємо, що статини запобігають серцево-судинні захворювання в групах високого ризику “, – сказала Бергквіст.

Дослідники прийшли до висновку, що статини мають помірний зв’язок зі зниженням смертності від COVID-19 і що їх результати підтверджують продовження використання статинів в якості превентивного заходу відповідно до діючих рекомендацій.

Одним з обмежень дослідження є те, що його результати засновані на даних реєстру, і тому невідомо, чи вживали люди ліки відповідно до приписів. І хоча дослідники розглядали різні фактори, які могли пояснити їх результати, могли мати місце і інші невідомі фактори.

“Це обсерваційне дослідження, а це означає, що зв’язок між використанням статинів і поліпшеними результатами COVID-19 може бути результатом іншого чинника, який автори не змогли вловити і скорегувати в своїх аналізах. Наприклад, у них не було індексу маси тіла або статусу курців у пацієнтів. Крім того, просто отримання рецепта на статини, не завжди пов’язане зі вживанням ліків, і не було способу виміряти активність лікування цим препаратом. З іншого боку, їх методи були складними, а результати важливими. Клінічні наслідки цих результатів полягають в тому, що прийом статинів не можна припиняти під час COVID-19 або після госпіталізації, оскільки вони, ймовірно, допомагають перебігу хвороби. Але я не думаю, що це обсерваційне дослідження може сказати нам, чи розумно починати прийом статинів, якщо немає інших медичних показань, щоб спробувати вплинути на результати COVID-19 “, – сказала доктор Моніка Ганді, професор клінічної медицини Каліфорнійського ун іверсітета в Сан-Франциско.

У свою чергу автор дослідження Рита Бергквіст зазначила: “Наш головний посил: продовжуйте приймати статини! Лікування статинами знижує ризик серцево-судинних захворювань в групах високого ризику, наприклад, у людей, які перенесли інсульт або страждають стенокардією. Можливий ефект проти COVID-19 – додатковий бонус “.

Джерело.

Close