facebook

“Мутований штам “Дельта” провокує “цитокіновий шторм”, хворі вже на межі”: лікар про сплеск надважких ускладнень

Штам “Дельта” проявив нову грань своєї підступності. В Україні фіксують його нову мутацію, відому як “Дельта плюс”, і з цим пов’язують вражаючу кількість випадків смертності та надважких ускладнень. Медики закликають українців не поводитися необдумано, адже вірус лише чекає, як максимально ефективно вразити організм необачних громадян.

Як інформує “Molbuk”, саме зі штамом “Дельта плюс”, на думку доктора Тараса Жиравецького, пов’язані рекорди останніх днів – по приросту нових випадків і смертності.

За словами, головлікаря одного з діагностичних центрів Львова, українські медики відзначають за останні 2-3 тижні не тільки зростання випадків, а й тяжкості “ковіду”. Інфіковані переносять хворобу важче.

“Було зрозуміло, що щось відбувається не так і, я заявив кілька днів тому, що ймовірно в Україні вже є “Дельта плюс”, тобто штам, який був зафіксований в Індії, зараз зафіксований в Британії. Це штам, який збільшує кількість нових випадків, а також посилює тяжкість протікання”, – заявив Жиравецький.

Медик каже, що “Дельта плюс”, на відміну від свого попередника – Дельти, поширюється ще швидше і ще важче переноситься.

Багатьом пацієнтам із середньою тяжкістю до недавнього часу стандартне лікування допомагало – давало непоганий ефект.

“Зараз ми бачимо, що дуже велика частина пацієнтів, які мають супутні захворювання, в групі ризику при цьому молодого віку, 40 років і навіть менше… Якщо є супутні хвороби – цукровий діабет, зайва вага… астма, алергічний риніт, аутоімунні захворювання… проблеми серцево-судинної системи… Ці пацієнти дуже часто отримують класичний цитокіновий шторм”, – говорить Жиравецький.

Це стан, який дуже важко контролювати вдома. При ньому пацієнту часто потрібен кисень через зниження сатурації.

Джерело.

Close