facebook

Через переповнені лікарні хворі вмирають вдома і не попадають в ковідну статистику

Попри сумні цифри статистики, які приголомшують останнім часом, ситуація з коронавірусом в Україні є ще гіршою. Про це Оглядачу розповів лікар-епідеміолог, голова ГО “Інфекційний контроль в Україні” Андрій Александрін.

Він запевняє, що через брак місць багатьом пацієнтам відмовляють в госпіталізації, ті в тяжкому стані повертаються додому, де вмирають і не попадають в офіційну статистику.

“На сьогодні в низці міст у реанімаціях місць немає. Це означає, що люди вмирають удома, вони не потрапляють в офіційну статистику”, – пояснив Александрін.

Він звернув увагу, що після закінчення кожного кварталу в державній статистиці з’являється кілька тисяч летальних випадків, які нікуди не віднесені. Їх позначають як смерть від пневмонії або невідомих захворювань.

“Починаючи з осені 2020 року, кожен квартал ми бачимо значне збільшення саме цих нікуди не віднесених смертей”, – сказав медик.

Говорячи про темпи вакцинації, Александрін назвав їх досить низькими та зазначив, що нині охоплено лише 18% груп ризику.

“Саме вони дають нам найбільшу госпіталізацію та смертність”, – підкреслив фахівець.

На його думку, надалі ситуація погіршуватиметься. Він рекомендує всі сили сфери охорони здоров’я спрямувати на вакцинопрофілактику, насамперед груп ризику.

Джерело.

Close