facebook

Медики з’ясували чому штам коронавірусу DELTA більш заразний

Медики з’ясували чому штам коронавірусу DELTA більш заразний


Дельта-штам коронавірусу SARS-CoV-2 зарекомендував себе як найважливіший варіант і домінує у пандемічних подіях у всьому світі.

Штам Дельта вважається заразнішим у порівнянні з іншими варіантами SARS-CoV-2. Американська дослідницька група спромоглася з’ясувати, чому цей варіант поширюється швидше.

Дельта вважається найбільш заразним варіантом коронавірусу SARS-CoV-2 на сьогодні. Це пов’язано з більш коротким часом інкубації, й у середньому у мазках ПЛР виявляється значно більше вірусних генів, ніж за інших варіантах. Американські дослідники з дитячої лікарні Бостона пояснюють у відомому журналі Science, чому Delta може легше поширюватися і швидше заражати людей. Водночас робоча група пропонує більш адресну стратегію захисту від COVID-19.

Дельта – найбільш заразний варіант із відомих варіантів коронавірусу. Робоча група, яку очолює керівник дослідження Бінг Чен, тепер змогла вперше продемонструвати, чому це так. “Ми думали, що має статися щось зовсім інше, тому що Delta виділяється серед усіх варіантів”, – наголошує Чен. У рамках поточного дослідження команда виявила у вірусі властивість, яка, мабуть, поки що присутня тільки в дельта-варіанті. На думку дослідницької групи, ця властивість забезпечує підвищену переносність.

Команда Чена тепер показала, що шипований білок Delta більш пристосований до злиття вірусу та клітини-хазяїна, ніж інші варіанти.

“Серед різних варіантів Delta характеризується своєю здатністю каталізувати злиття мембран”, – повідомляє Чен.

Це пояснює, чому Delta передається набагато швидше, чому ви можете заразитися після коротшого впливу і чому він може заразити більше клітин і створити таке високе вірусне навантаження в організмі.

За допомогою так званої кріоелектронної мікроскопії дослідники змогли одержати зображення різних варіантів білків-шипів на атомному рівні. Вчені змогли документально підтвердити, що мутації, які призводять до того, що вірус стає заразнішим, переважно відбуваються у двох місцях на шипованому білку: в рецептор-зв’язувальному домені (RBD) і N-кінцевому домені (NTD).

Джерело.

Close