facebook

Штам Delta став сімейною загрозою: нове дослідження про небезпеку для вакцинованих

Люди, які отримали дві дози вакцини проти COVID-19, мають нижчий, але все ж таки помітний ризик зараження дельта-варіантом у порівнянні з невакцинованими людьми.

Згідно з дослідженням, опублікованим у The Lancet Infectious,  вакциновані люди позбавляються інфекції швидше, але пікове вірусне навантаження серед вакцинованих людей аналогічне тому, яке спостерігається у нещеплених людей, що може пояснити, чому вони все ще можуть легко передавати вірус у домашніх умовах. Вакцини залишаються високоефективними для запобігання тяжким захворюванням та смертям від COVID-19, але деякі дослідження показують, що вони можуть бути менш ефективними проти дельта-варіанту – в даний час домінуючого штаму в усьому світі – хоча причина цього не встановлена.

Відомо, що більшість випадків передачі COVID-19 відбувається в домашніх умовах, проте дані про ризик передачі дельта-варіанту від вакцинованих людей з безсимптомними або легкими інфекціями у співтоваристві обмежені.

Медичне видання “MedicalХpress” опублікувало коментарі з результатами нового дослідження.

Зима все посилила
Професор Аджит Лалвані з Imperial College London, який був одним із керівників дослідження, сказав, що вакцини мають вирішальне значення для боротьби з пандемією, оскільки ми знаємо, що вони дуже ефективні у запобіганні серйозним захворюванням та смерті від COVID-19.

“Однак наші висновки показали, що однієї вакцинації недостатньо для запобігання зараженню людей дельта-варіантом та його поширенню в домашніх умовах. Передача, яку ми спостерігаємо між вакцинованими людьми, робить вкрай важливим для невакцинованих людей пройти вакцинацію, щоб захистити себе від зараження та важких інфекцій. COVID-19, особливо тому, що все більше людей проводитиме час у безпосередній близькості у зимовы місяці. Ми виявили, що сприйнятливість до інфекції збільшувалася вже через кілька місяців після введення другої дози вакцини, тому ті, хто може вакцинуватися від COVID-19, повинні зробити це якнайшвидше “, – сказав Лалвані.

Дослідження та результати
У новому дослідженні брала участь 621 особа, ідентифікована системою відстеження контактів Великобританії, у період з вересня 2020 року до вересня 2021 року. Всі учасники мали легке захворювання на COVID-19 або не мали симптомів. Інформація про демографічний статус та вакцинацію була зібрана при реєстрації, і учасники щодня проходили ПЛР-тести для виявлення інфекції, незалежно від того, чи були у них симптоми чи ні. Це одне з небагатьох досліджень, проведених на сьогоднішній день з використанням таких докладних даних із реальних домогосподарств, що пропонують ключові ідеї про те, як вакциновані люди можуть все ж таки заразитися дельта-варіантом і передати його іншим.

У цьому дослідженні учасники були визначені як невакциновані, якщо вони не отримали одну дозу вакцини COVID-19, принаймні, за сім днів до включення, частково вакциновані, якщо вони отримали одну дозу більш ніж за сім днів до включення, і повністю вакциновані, якщо вони отримали дві дози більш як за сім днів. Дослідження проводилося до того, як бустери вакцини стали широко доступними.

Ризик передачі, заснований на статусі щеплення, був проаналізований для контактів у домогосподарстві з випадками дельта-варіанту індексу (перший виявлений випадок у домогосподарстві). Шляхом проведення ПЛР-тестів на мазках, які кожен учасник надає щодня протягом 14-20 днів, зміни вірусного навантаження – кількості вірусу в носі та горлі людини – були оцінені шляхом моделювання даних ПЛР, що дозволило провести порівняння між повністю вакцинованими випадками зараження дельта- вірусом та невакцинованими випадками дельта-, альфа- та пре-альфа-інфекції.

Загалом було виявлено 205 сімейних контактів із пацієнтами з дельта-варіантом, 53 з яких дали позитивний результат на COVID-19. З 205 контактів 126 (62%) отримали дві дози вакцини, 39 (19%) отримали одну дозу вакцини та 40 (19%) не були вакциновані. Серед сімейних контактів, що отримали дві дози вакцини, 25% (31 із 126 контактів) заразилися дельта-варіантом порівняно з 38% (15 із 40) невакцинованих домашніх контактів.

Серед вакцинованих осіб, інфікованих дельта-варіантом, середня тривалість часу з моменту вакцинації становила 101 день, порівняно з 64 днями для неінфікованих контактів. Це говорить про те, що ризик зараження збільшився протягом трьох місяців після отримання другої дози вакцини, ймовірно через ослаблення захисного імунітету. Автори вказують на зниження кількості вакцин як важливий доказ того, що всі люди, які мають право на вакцинацію, повинні отримати ревакцинацію.

Всього у 133 учасників були проаналізовані траєкторії їх щоденного вірусного навантаження, з яких 49 мали пре-альфа і не були вакциновані, 39 – альфа-альфа і не були вакциновані, 29 – дельта і були повністю вакциновані, а 16 – дельта і не були вакцинованими. Вірусне навантаження знижувалося швидше серед вакцинованих людей, інфікованих дельта-варіантом (0,95 log10 копій вірусу/мл/день), порівняно з невакцинованими людьми з дельта (0,79), альфа (0,82) або пре-альфа (0,69). Однак автори зазначають, що у вакцинованих людей пікове вірусне навантаження не було нижчим, ніж у невакцинованих, що може пояснити, чому дельта-варіант все ще може поширюватися, незважаючи на вакцинацію, оскільки люди найбільш заразні під час фази пікового вірусного навантаження.

Все залишається в силі
Доктор Аніка Сінганаягам, співавтор дослідження, сказала, що розуміння того, якою мірою вакциновані люди можуть передавати дельта-варіант іншим людям, – це питання громадської охорони здоров’я.

“Провівши повторний та частий відбір зразків від осіб, які контактували з людьми, інфікованими COVID-19, ми виявили, що вакциновані люди можуть заразитися та передати інфекцію в домашніх умовах, у тому числі серед вакцинованих членів сім’ї. Наші результати дають важливу інформацію про вплив вакцинації на нові варіанти, і, зокрема, про те, чому дельта-варіант продовжує викликати високу кількість випадків COVID-19 у всьому світі, навіть у країнах з високим рівнем вакцинації. такі як носіння масок, соціальне дистанціювання та тестування залишаються важливими навіть для вакцинованих осіб”, – говорить Аніка Сінганаягам.

Автори визнають деякі обмеження свого дослідження. Через характер тестування, заснованого на симптомах, у Великій Британії були задіяні лише контактні особи із зазначеними симптомами. Оскільки це реальне дослідження було проведено, коли інфекція широко поширювалася, не можна виключати, що інший член домогосподарства, можливо, вже був інфікований і передав COVID-19 в індексний випадок (що призвело до неправильної класифікації того, хто є індексним випадком, а хто першим але це не вплине на висновок про те, що передача відбувається між вакцинованими особами).

Оскільки старші вікові групи були вакциновані раніше під час розгортання вакцинації у Великобританії, вік невакцинованих людей, інфікованих дельта-варіантом, був нижчим, ніж у вакцинованих учасників, що означає, що вік може бути фактором, що змішує дані. Тим не менше, інфекція не збільшується з віком. Хоча автори не проводили вірусний посів – найкращий показник заразності, – два інших дослідження, у яких використовувався цей метод, зробили висновки, що узгоджуються з їхніми висновками.

Джерело.

Close