facebook

“Мутований штам “Дельта” нищить слух і зір, а легені горять, мов папір”: лікарі про хворих зі страшними симптомами (ФОТО)

Штам “Дельта” підсуває медикам все нові “сюрпризи”. Симптоми стають все важчими, а нові додаткові мутації сприять ще більшість заразності вірусу. Лікарі звертаються до українців із прямим закликами не ігнорувати жахливу загрозу.

epa09399597 A Philippine police officer keeps watch on vehicles passing through a COVID-19 security checkpoint at the boundary of Rizal province and the cities of Pasig and Marikina, Metro Manila, Philippines, 06 August 2021. The Philippine capital of Metro Manila and select provinces have been put under strict lockdown to contain the spread of the SARS-CoV-2 Delta variant from 06 to 20 August 2021. EPA/ROLEX DELA PENA

Журналісти відвідали Сторожинецьку райлікарню, що недавно опинилася у центрі скандалу, через дописи у соцмережах про нібито неналежне ставлення до пацієнтів.

Як інформує “Molbuk”, журналістка прибула в медичний заклад з метою з’ясування поточної ситуації.

Поки вона чекала на головного лікаря, то почула розмову.

“Мама вже другий тиждень лежить, серце розривається…”, – каже одна з жінок.

“Та, не кажи… Цей вірус не щадить нікого”, – відповідає інша.

Тим часом підходить головний лікар Сторожинецької райлікарні Олександр ВОЙЦЕХОВСЬКИЙ. За його словами, ситуація у ковід-відділеннях лікарні вкрай важка.

“У нас лікарня розрахована на 145 ліжок для ковід-хворих. З цієї кількості 109 – зайняті. Ситуація дуже важка… У реанімації є вісім хворих, з яких двоє підключені до апаратів штучної вентиляції легень. Їхній стан вкрай важкий. Ми працюємо як інфекційний госпіталь з 2020 року. Якщо порівнювати ситуацію з минулим роком, то вона кардинально змінилася. Хворі надходять дуже важкі, із задавненою хворобою.

Хвороба розвивається швидко та агресивно. Майже всі хворі потребують кисневої дотації. На сьогодні, у нас є 145 кисневих точок з них 111 централізованої доставки кисню. Кисню йде дуже багато. Є вісім випадків, коли захворіли вакциновані, проте їхній стан значно кращий, аніж у невакцинованих. Також не вистачає коштів для утримання лікарні є заборгованості”, – ділиться О. Войцеховський.

На питання, чи є у лікарні зламані апарати штучної вентиляції легенів, пан Олександр відповів:

“Звичайно, є. Це техніка, яка має здатність ламатися. Поломки трапляються. Ми передаємо їх в ремонт. У нас є запасні варіанти, наявні ШВЛ, які використовуються для заміни”, – пояснює пан Олександр. – “А щодо цього скандалу, що триває вже другий тиждень, то можу пов’язати його зі своїми недоброзичливцями, яким це вигідно”, – каже.

В інфекційному відділенні журналістка побачила молоду медсестру, одягнену в захисний костюм та щиток. Жінка вже четверту годину не виходить із інфекційного. Як розповів завідувач інфекційного госпіталю (розгорнутий на базі чотирьох відділень) Леонід ГУМЕН, у цьому відділенні перебуває 45 людей.

“Із них – 30 важких пацієнтів, які перебувають на кисневій дотації. Люди скаржаться на постійну задуху. Цей штамп “Дельта” надзвичайно агресивний. Уражає не лише легені та шлунковий тракт, а й слух та зір. Легені просто згорають”, – пояснює лікар.

Леонід Дмитрович, проходить у чоловічу палату. Підходить до хворого та вимірює сатурацію кисню.

“Ледачий ви, Дмитре”, – каже лікар.

“Це чому? – запитує хворий.

“Бо не хочете самостійно дихати. Я вам казав робити дихальні вправи?”

“Так, казали, буду робити, бо хочу жити”, – каже чоловік.

У жіночій палаті панянки, як почули, що прибула журналістка, одразу почали балачки.

“Бачили ми цих журналістів сулугубів! Пожаліли б лікарів, які бігають біля нас і вдень і вночі!”, – кричить одна пані.

“Не ображайтеся”, – каже Леонід Дмитрович.

Після інфекційного відділення журналістка проходить у “червону” зону реанімаційного відділення, де восьмеро пацієнтів у дуже важкому стані.

Лікар-анестезіолог Віктор КНАПИК підійшов до найважчого пацієнта, якому за вісімдесят. Чоловік лежить без свідомості. На його обличчі киснева маска, дихає важко.

Поруч на ліжку лежить також важка хвора. Вона то приходить до свідомості, то знову її втрачає. Єдине, що чути від неї: “Дихати, дихати. Хочу дихати”.

“Найважче у роботі – втрачати пацієнтів”, – каже пан Віктор.

Проходять у наступну палату. Одна з жінок кличе журналістку. Та підходить і бере її за руку.

“Я дякую лікарям, вони мене з рук смерті вирвали. Бігають цілодобово”, – каже пані Людмила та починає плакати.

“Вони дбають про нас, як про рідних батьків”.

“Не плачте, все буде добре”, – підбадьорює пан Віктор.

“Зараз пацієнти дуже депресивні, постійно плачуть, тужать, на це дуже важко дивитися”, – розповідає Віктор Кнапик.

Вийшовши з реанімації, журналістка знімає захисний костюм, бахіли, щиток. Біля виходу бачить кабінку, схожу на душову.

“Проходьте туди, натисніть зелену кнопку та покрутіться на місці, ми вас продезінфікуємо”, – пояснює пан Віктор.

Робить все так, як він пояснив. Після чого починає плакати, бо вже шостий раз була в ковідній реанімації, але стільки важких хворих ще не бачила. І тут одразу згадує слова так званих “активістів”, що в Сторожинецькій лікарні немає ковідних хворих…Це ж ким треба бути?

Джерело.

Close