facebook

Johnson & Johnson: що за вакцина та чи доступна в Україні

Ще 2 липня 2021 року Міністерство охорони здоров’я в Україні зареєструвало вакцину Janssen (Johnson & Johnson) проти COVID-19 для екстреного медичного застосування.

Про це повідомляє Фіртка з посиланням на Міністерство охорони здоров’я України.

Проте до України вакцину масово не завозять, а тому щепитись нею змогли лише 20 тисяч українців, здебільшого мешканці Закарпатської області. Деяким українцям також вдалось вакцинуватися Janssen у Румунії.

Інші вакцини, які доступні в Україні, — AstraZeneca, Moderna, Pfizer та CoronaVac для повного курсу щеплення потребують дві дози. На противагу — Johnson & Johnson є однодозовою вакциною, що спрощує можливість отримати COVID-сертифікат про повну вакцинацію.
Розповідаємо, наскільки Johnson & Johnson ефективна та як вона працює.
Johnson & Johnson — це векторна вакцина розроблена, фірмою Janssen. Вакцина містить знешкоджений аденовірус людини, в який вмонтовано ДНК, що кодує шипоподібний білок вірусу SARS-CoV-2.

За даними виробника, вакцина Johnson & Johnson вже показала ефективність у 66,9% випадків під час масштабних клінічних випробувань, які зараз тривають.

За даними ВООЗ, ефективність Janssen через 28 днів після щеплення складає 85,4% від тяжкого перебігу хвороби й 93,1% від госпіталізації.

Johnson & Johnson дозволена до екстреного застосування Всесвітньою організацією охорони здоров’я, також дозвіл на її використання дали 76 країн. Зокрема, США, Велика Британія, Європейський Союз, Швейцарія, Канада та багато інших країн.

Вакцина потребує температури зберігання від +2 до +8 С. Для повної імунізації достатньо однієї дози.

Можливі побічні ефекти:

лихоманка;
відчуття втоми;
головний біль;
біль у м’язах;
озноб;
біль у місці ін’єкції.
ВООЗ не рекомендує щепитися Johnson & Johnson тим, хто раніше мав серйозну алергічну реакцію на будь-який компонент вакцини. Крім того, щепитись цією вакциною не рекомендують людям молодше 18 років.

Чи доступна в Україні?
Вперше в Україну завезли Janssen у травні. Тоді 500 доз вакцини з дотриманням порядку ввезення незареєстрованих лікарських засобів для вакцинації працівників приватної компанії, яка оплатила її вартість, організувала доставку та забезпечила дотримання температурного режиму.

Співробітники цієї компанії працюють на Алясці у сфері рибальства і мали вакцинуватися сертифікованою в США вакциною для того, щоб їх пустили в цю країну.

Раніше у МОЗ зазначили, що Україна не планує закуповувати вакцину Janssen через вже укладені контракти з іншими компаніями та обмежене виробництво.

Попри те, що щеплення Janssen схвалене в Україні, вакцину не отримували як гуманітарну допомогу та не купували за кошти державного бюджету.

Джерело.

Close