facebook

“Штам “Дельта” викликає “невидиму” пневмонію з тромбозами, названо тривожні ознаки”: лікарка про наслідки хвороби

Штам “Дельта” викликає в українців жахливі симптоми та ускладнення. Медики повідомляють про надзвичайно складну ситуацію в лікарнях. Вірус продовжує поводитися по-злому винахідливо. Мутований варіант легко передається, а спричинена ним пневмонія відрізняється від звичайної.

На сторінці КНП “Міська поліклініка 1” ЧМР у мережі Фейсбук було опубліковано розповідь лікарки-пульманологі КНП Лілії Луник.

Зокрема вона пояснила, чим відрізняються “звичайні” пневмонії від “ковідних”.

“Пневмонії бувають бактеріальними, вірусними та вірусно-бактріальними. Бактеріальні пневмонії за перебігом найлегші, добре піддаються лікуванню, якщо не ускладнені внутрішньо-лікарняними інфекціями.

Вірусні пневмонії, до них належать і ковідні, піддаються лікуванню важко, бо від них ще не винайдено ефективних препаратів з доказовою клінічною базою, і лікування ми призначаємо симптоматичне.

При COVID-19 більшість пацієнтів хворіє на пневмоніти – неспецифічне ураження легень, що важко піддається лікуванню…

Їхні симптоми пацієнт не може діагностувати у себе сам. Одним із симптомів є виникнення у легенях і в інших тканинах мікротромбозу, порушується транспорт кисню, посилюється запальний процес, людина відчуває кисневе голодування (задишку), падає сатурація.

Сатурація – це рівень кисню в крові, міра того, скільки кисню переносять ваші еритроцити. Більшості дітей і дорослих не потрібно контролювати рівень кисню в крові. Фактично, багато лікарів не перевірятимуть сатурацію, якщо у вас немає ознак проблеми, таких як задишка або біль у грудях. Однак багатьом людям з хронічними захворюваннями або в умовах пандемії коронавірусу, необхідно стежити за рівнем кисню в крові. Захворювання, при яких слід контролювати рівень сатурації, включають: астму, серцеві захворювання, хронічну обструктивну хворобу легенів (ХОЗЛ) і COVID-19…

У цій непростій ситуації добра звістка полягає хіба в тому, що не всі вірусні пневмонії мають важкий перебіг. Щоб не ширити паніку, треба сказати, що 80% пневмоній мають легкий перебіг. Однак, навіть при легких формах, ковід змінює легеневу тканину: для атипової пневмонії, а також нової коронавірусної інфекції (COVID-19) характерний фіброз легень. Це ускладнення, у якому легенева тканина замінюється сполучною, відбувається патологічне розростання сполучної тканини. Однак, її можна лікувати….

Симптоми, за якими можна не прогледіти пневмонію,- це сильний кашель, що супроводжується утрудненим диханням;

– Висока температура – 39-40 градусів довше 5 днів;

– Тахікардія;

– Відсутність апетиту;

– Може відходити мокротиння;

– Людина почувається дуже слабкою, плутається свідомість”.

Джерело.

Close