facebook

Виявлено новий вид «Омікрона» – «стелс-омікрон», який ще заразніший за звичайний

Вчені побоюються його швидкого поширення серед дітей.

Нова версія омікрон-штаму коронавірусу – «стелс-омікрон» BA.2 – поширюється ще швидше за початкову. Тим часом з’являється все більше свідчень, що легке захворювання, спричинене омікроном, не дає надійного імунітету, а отже, надії на природний кінець пандемії без ревакцинації практично немає, пише CNBC.

У Нідерландах, де підваріант омікрону BA.2 став домінуючим, вийшло дослідження, що вказує на те, що його заразність на третину вища і від звичайного штаму омікрон.

Перший висновок, зроблений на матеріалі з 8500 домогосподарств Нідерландів, полягає в тому, що ймовірність зараження членів сім’ї протягом тижня у BA.2 становить 39% проти 29% у випадку підваріанту BA.1.

Другий – що BA.2 легше заражає вакцинованих людей, тобто краще обходить імунний захист. Проте дослідники наголошують на нюансах. Найбільша заразність нового підваріанту відзначена між невакцинованими людьми, що вказує на те, що він дає підвищене вірусне навантаження на незахищених носіїв. Імовірність передати цей підваріант далі у вакцинованих менша.

Вакцини залишаються ефективними, підкреслюється в дослідженні: люди з щепленнями все одно менше заражалися обома подваріантами порівняно з невакцинованими.

Інформації про те, що BA.2 викликає важчий перебіг хвороби, немає, але дослідники побоюються його прискореного поширення серед невакцинованих дітей.

Майже одночасно дослідники з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско встановили, що нейтралізуючі антитіла, що виробляються після «природного» захворювання омікроном, дають лише близько третини захисту бустерної ін’єкції.

«Показано, що імунітет при омікроні може не запобігати зараженню іншим, патогеннішим варіантом, який може з’явитися в майбутньому, – пишуть дослідники. – Результати наголошують на важливості організованої ревакцинації, оскільки неконтрольоване зараження не гарантує захисту».

Омікрон BA.1 залишається домінуючим у світі, проте схоже, що BA.2 має еволюційну перевагу. Це означає, що ситуація зміниться дуже швидко. У Нідерландах BA.2 зараз виявляється у 82% випадків. Останні тренди показують, що він поширюється у США, Великій Британії, Індії та ПАР.

За даними голландського Statens Serum Institut (SSI), генетично BA.2 відрізняється від BA.1, тож це стало приводом дати назву BA.2 «стелс-омікрон».

Джерело.

Close