facebook

Вчені попереджають про катаклізми на Землі: Відомі деталі (ВІДЕО)

За словами вчених на Сонці виявлено нову корональну дірку.

Вченими виявлено нову корональну дірку на Сонці – другу за останні десять днів. З цієї діри на величезній швидкості вирвався потік плазми, який досягне Землі вже сьогодні вночі. Вчені попереджають жителів планети про можливі катаклізми, пише

Величезну корональну дірку на Сонці, вже другу за минулі 10 днів, виявили вчені. Першу дірку виявили 23 березня. Вона більша за нашу Землю в 30 разів. Власне, це не дірка в нашому звичному розумінні, а область низьких температур, які набагато нижчі від середньої температури на поверхні Сонця.

“Корональні діри – це магнітно відкриті області, які є одним із джерел високошвидкісного сонячного вітру. Вони здаються темними, якщо дивитися на них у багатьох довжинах хвиль екстремального ультрафіолетового світла, наприклад, як тут. Іноді сонячний вітер може генерувати полярні сяйва у вищих широтах Землі”, – заявили в NASA.

Іонізоване випромінювання, яке вирвалося крізь першу виявлену дірку, вже досягло Землі, спровокувавши північне сяйво на тих широтах, де його ніколи не було раніше. Очевидці повідомляють, що гарні сполохи світла спостерігалися навіть в Аризоні.

Другу дірку виявили нещодавно. Вона менша за попередню, але все одно колосальна в порівнянні з Землею: її розмір становить близько 20 діаметрів нашої планети. Ця дірка є джерелом іонізованого випромінювання, яке летить до Землі зі швидкістю 1,8 млн миль на годину. Це становить близько 2,9 млн кілометрів на годину. Цей сонячний вітер досягне Землі вже в ніч із п’ятниці на суботу, 1 квітня. Він принесе нову магнітну бурю.

Вчені кажуть, що у виявленій новій дірі немає нічого незвичайного, хіба що її розташування – в екваторіальній зоні Сонця. Зазвичай дірки розташовані ближче до полюсів світила.

“У формі цієї корональної діри немає нічого особливого. Проте її розташування робить його дуже цікавим”, – заявив доцент кафедри космічної та кліматичної фізики Лондонського університетського коледжу Деніел Вершарен.

Вчені схиляються до того, що нічого страшного цей сонячний вітер не принесе, крім звичних магнітних бур і, природно, погіршення самопочуття у людей, які страждають на серцево-судинні захворювання та захворювання нервової системи.

Втім, не виключено, що можуть вийти з ладу деякі супутникові системи, а також може порушитись радіозв’язок. До того ж збурення в магнітосфері Землі можуть призвести до погіршення самопочуття людей з кардіостимуляторами та іншими приладами, вживленими в організм.

Джерело.

Close