facebook

“Якщо ви із цієї групи людей – трагедія може статися вже через 3 дні, хвороба знищить організм”: лікар про штам “Омікрон”

Штам “Омікрон” зі страшною швидкістю продовжує поширюватися Україною та світом, викликаючи у інфікованих дуже небезпечні симптоми й ускладнення.

Медики підкреслюють, що новий варіант вірусу неймовірно заразний, а також пробиває природній імунітет тих, хто вже раніше потерпав від недуги, викликаної коронавірусом. Подальша доля вірусу залишається невідомою, адже він постійно змінюється, кидаючи все більш нові виклики медичній системі. Лікарі називають ряд характерних особливостей штаму “Омікрон”, про які слід пам’ятати, аби запобігти негативним наслідкам хвороби. Дуже важливим залишається вчасне діагностування, бо ряд ускладнень, які можуть виявитися фатальними для пацієнта, проявляються лише на тому етапі, коли організму вже завдано колосальної шкоди. Вірус несподівано поводить себе із двома категоріями людей, зовсім молодими людьми і тими, кому більше шістдесяти років.

Як інформує “Molbuk”, лікар-епідеміолог Чернівецького обласного лабораторного центру Юрій Падурару розповів про те, чого очікувати від штаму “Омікрон”.

“Особливість “Омікрону” в тому, що в нього менший інкубаційний період. Також він швидше поширюється в побуті. Інкубаційний період цього штаму – лише три дні, він частіше вражає молодь. Якщо порівнювати з “Дельтою”, то з “Омікроном” в області знизилася кількість госпіталізацій. Однак рівень зараження збільшився уп’ятеро”, – зазначив лікар.

Він додав, що група ризику все одно залишається та сама: люди віком 60+.

“Дуже багато випадків повторного зараження штамом. Якщо за осінь ми мали 500 випадків, то протягом двох місяців, січня та лютого, маємо вже 2000 випадків повторного зараження.

Але є і позитив. За останні два місяці рівень смертності знизився в сім разів”, – розповів Юрій Падурару.

Також лікар підкреслив наступний факт:

“Мутація коронавірусу відбувається кожні два тижні. Який штам буде наступним, точно не можна сказати. Але припускаю, що він може бути й більш агресивним”.

Джерело.

Close