facebook

Родич штаму Omicron викликає серйозніші симптоми: дослідження показали, на що здатний новий вірус

Вірус BA.2 – підваріант штаму коронавірусу Omicron – не просто поширюється швидше, ніж його далекий родич, він також може викликати серйозніші захворювання. Про це повідомляє CNN.

Людина в масці проти коронавірусу – фото з відкритих джерел Нові лабораторні експерименти з Японії показують, що BA.2 може мати властивості, які роблять його так само здатним викликати серйозні захворювання, як і старі варіанти Covid-19, включаючи Delta. І, як і Omicron, він, схоже, значною мірою уникає імунітету, створеного вакцинами. Бустерна доза щеплення відновлює захист, знижуючи ймовірність захворювання після зараження приблизно на 74%. BA.2 також стійкий до деяких видів лікування, включаючи сотровімаб, моноклональне антитіло, яке зараз використовується проти Omicron. Результати були опубліковані в середу, 16 лютого, як препринтове дослідження на сервері bioRxiv перед експертною оцінкою.

“Це може бути гіршим вірусом, ніж BA.1, і він може краще передаватися та викликати гірші захворювання”, – каже доктор Деніел Роудс, керівник відділу мікробіології клініки Клівленда в Огайо. BA.2 сильно мутований порівняно з оригінальним вірусом. Він також має десятки змінених генів, які відрізняються від оригінального штаму Omicron, що робить його таким же відмінним від останнього пандемічного вірусу, як альфа-, бета-, гамма- та дельта-варіанти один від одного. Кей Сато, дослідник з Токійського університету, який проводив дослідження, стверджує, що ці результати доводять, що BA.2 не слід вважати типом Omicron і що його потрібно більш уважно контролювати. BA.2 приблизно на 30-50% заразніший, ніж Omicron. Його виявили в 74 країнах і 47 штатах США. Але є неоднозначні дані про серйозність BA.2 у реальному світі. Госпіталізації продовжують зменшуватися в країнах, де BA.2 закріпився, як-от Південна Африка та Великобританія. Але за даними ВООЗ, у Данії, де BA.2 став основною причиною інфекцій, кількість госпіталізацій та смертей зростає. Нове дослідження показало, що BA.2 може копіювати себе в клітинах швидше, ніж BA.1, оригінальна версія Omicron. Це дозволяє вірусу створювати більші згустки клітин, які називаються синцитією, ніж BA.1. Це викликає занепокоєння, оскільки ці згустки потім стають фабриками для виробництва нових копій вірусу. Дельта також добре створювала синцитію, яка, як вважають, була однією з причин, чому вона була настільки руйнівною для легенів. Коли дослідники заразили хом’яків BA.2 і BA.1, тварини, заражені BA.2, захворіли і функція легенів значно погіршилася. У зразках тканини легені хом’яків, інфікованих BA.2, мали більше пошкоджень, ніж легені, заражені BA.1. Подібно до оригінального Omicron, BA.2 був здатний оминати антитіла в крові людей, які були вакциновані проти Covid-19. Він також був стійкий до антитіл людей, які були інфіковані Covid-19 на початку пандемії, включаючи Альфа і Дельта. А BA.2 був майже повністю стійкий до деяких видів лікування моноклональними антитілами.

 

Джерело.

Close