facebook

Шок! У це навіть не віриться: Пенсійний вік серйозно зменшать, чому так

Пенсійний вік в Україні буде знижено


Українці зможуть вийти на пенсію на п’ять років раніше, ніж зараз. Це пов’язано з тим, що вони отримуватимуть пенсію із двох фондів – солідарного та накопичувального. Про це пише “Today”.

Наразі пенсійний вік в Україні дорівнює 60 рокам, але лише за наявності необхідного страхового стажу. Якщо стажу недостатньо, то люди мають чекати до 63 чи навіть 65 років, щоби отримати пенсію.

Однак скоро все зміниться. Українці, які братимуть участь у накопичувальній пенсії, зможуть вийти на заслужений відпочинок у 55 років. З цього віку вони зможуть отримувати кошти, які накопичувалися на їхньому накопичувальному рахунку протягом трудового життя.

Отже, після 60 років українці отримуватимуть дві пенсії – солідарну та накопичувальну. Проте право на виплату накопичувальної пенсії настане раніше, вже у 55 років.

Накопичувальна пенсія в уряді планується відраховувати в таких розмірах:

2023 року – 1% від зарплати;
2024 року – 1,5% від зарплати;
2025 року – 2% від зарплати.
У Верховній Раді зареєстрували законопроект “Про накопичувальне пенсійне забезпечення” (№9212), який передбачає запровадження обов’язкового накопичення пенсії.

За словами авторів законопроекту, його мета полягає у реформуванні системи пенсійного забезпечення громадян України шляхом створення обов’язкової накопичувальної системи. Вона має забезпечити громадянам можливість здійснювати індивідуальні пенсійні накопичення на старість.

Згідно із законопроектом, усі працюючі громадяни повинні обов’язково брати участь у накопичувальній системі пенсійного забезпечення до досягнення 55 років, а роботодавці мають вносити пенсійні внески на користь своїх найманих працівників. Роботодавці платитимуть 1% від розміру заробітної плати працівників у 2023 році, 1,5% у 2024 році та 2% у 2025 році. Держава ж співфінансуватиме такі внески на паритетних засадах за рахунок коштів державного бюджету України.

Розмір єдиного соціального внеску, який сплачує роботодавець, не зміниться. Накопичувальний внесок буде включено до складу єдиного соціального внеску. Працівник, за бажанням, зможе збільшити розмір своїх самостійних внесків.

Джерело.

Close