facebook

Яких студентів можуть мобілізувати навіть попри Конституцію: Юрист відповів

Юрист відповів на багато питань щодо студентів – мобілізація, виїзд за кордон і вільне навчання для чоловіків.

Навесні 2023 року соціальні мережі заповнилися повідомленнями про те, що українським чоловікам заборонять вступати до університетів, а ще те, що нібито влада готується мобілізувати студентів.
Все це мало статися нібито через те, що зараз у нашій країні спостерігається величезна кількість випадків, коли чоловіки віком 30-50 років вступають до вищих навчальних закладів. Роблять вони це зі зрозумілих причин, бо це один із законних способів, щоб уникнути мобілізації. Юрист Владислав Юрчак постарався розібратися у цій ситуації.

Згідно з Конституцією України, кожна людина має право на освіту. Закон про воєнний стан може обмежувати це право, але насправді це складний крок, що вимагає обговорення з багатьма сторонами.

Українські студенти вишів та учні коледжів мають право на відстрочку від мобілізації, якщо вони навчаються на денній чи дуальній формі навчання. Повний список визначає стаття 23 Закону “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

Крім цього, варто поговорити і про внесені зміни до правил перетину державного кордону, які забороняють студентам будь-яких вишів виїзд за кордон. Ця заборона набула чинності з 14 вересня 2022 року через масові спекуляції.

Раніше такий перетин здійснювався особами згідно з листом (розпорядженням) Адміністрації Держприкордонслужби України № 23-6855/0/6-22-х. від 17.03.2022 року та роз’яснень, розміщених на сайті Держприкордонслужби України. Але все на період повномасштабної війни змінилося.

Заборона на виїзд за кордон стосується не лише українських вишів, а й закордонних. Таким чином, на сьогоднішній день студентам будь-яких вишів заборонено виїзд за кордон.

Джерело.

Close