facebook

Вручення повістки через родичів: Адвокатка розставила всі крапки над “і” у питанні, чи законно

Низка ЗМІ та телеграм-каналів розповсюдили новину про вручення повісток через родичів.

Новини, які розповсюджуються в соціальних мережах стосовно начебто законності вручення повісток військовозобов’язанним через повнолітніх родичів, що проживають разом з ними, не відповідають дійсності.

Про це в коментарі ТСН.ua повідомила адвокатка Марина Бекало.

Вона пояснила, що постанова Кабінету міністрів №318 від 07.04.2023 р., на яку посилаються в Мережі, дійсно вносить зміни в чинне Положення про ТЦК СП. Однак ними лише додаються до переліку повноважень ТЦК СП пункти про організацію та здійснення заходів про оповіщення військовозобов’язаних про виклик в особливий період.

Тобто суттєвих змін постанова №318 до питання оповіщення військовозобов’язаних в особливий період не вносить.

“Ще раз підкреслюю, вручення ТЦК СП повісток чоловікам через родичів, знайомих, сусідів тощо, з урахуванням останніх змін, діючим порядком оповіщення не передбачене. Крім того, питання оповіщення військовозобов’язаних безпосередньо ТЦК СП в особливий період на сьогоднішній день досі чітко не врегульоване. І це дійсно є проблемою”, – зазначила ТСН.ua адвокатка.

Постанова КМУ 1478 містить затверджену форму повісток, бланк якої передбачає розписку з особистим підписом особи про отримання повістки. Тобто така повістка є документом про виклик, який зобов’язує з’явитися до ТЦК СП у разі дотримання правильності її оформлення та порядку її вручення.

Вказаною постановою також встановлений порядок вручення таких повісток військовозобовязаним, а саме: вручення повісток під їх особистий підпис за місцем проживання (пункт 32 постанови).

Оповіщення також може бути реалізоване через роботодавця, в такому разі останній бере на себе обов’язок оповістити свого працівника шляхом винесення відповідного наказу на підприємстві, установі, організації, вручити працівникові повістку про виклик до ТЦК СП, забезпечити його явку та відзвітувати до ТЦК СП про здійснення всіх заходів щодо оповіщення працівника (пункт 47 постанови).

“Іншого порядку вручення повісток, зокрема через родичів, друзів або сусідів, як саме i в публічних місцях, постанова КМУ 1487 не містить”, – підкреслила ТСН.ua Марина Бекало.

Згідно до ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Чинне законодавство також не наділяє обов’язком громадян у разі отримання повістки за іншу особу сповістити такого військовозобов’язаного про виклик до ТЦК СП.

Тож такий спосіб вручення повісток, як через родичів, які проживають разом із військовозобов’язаним, не передбачений чинними правилами та, відповідно, представники ТЦК СП не мають права виходити за межі своїх повноважень, здійснюючи оповіщення про виклик військовозобов’язаних через третіх осіб, які зі свого боку також не уповноважені законодавством на отримання та вручення таких документів.

Джерело.

Close