facebook

Масова видача повісток: як захистити себе, коли військкоми застосовують силу

Українцям розповіли, як можна себе захистити від вручення повісток із застосуванням сили

В Україні деякі представники ТЦК у гонитві за військовозобов’язаними застосовують силу. Більше року в нашій країні діє військове становище, проте навіть воно не може служити для того, щоб порушували основні права людини та принижували її переваги. Інформацією ділиться УНІАН.

Найчастіше явище в Україні зловживання – це примусове доставлення громадян до ТЦК проти їхньої волі. Його здійснює самі співробітники ТЦК, причому іноді по відношенню до осіб, яким повістка і зовсім не вручалася до цього.

Зазначається, що саме такі дії насамперед порушують права громадян на волю. Таким чином, нікого не мають права заарештувати або утримувати під вартою, лише за мотивованим рішенням суду і тільки на підставах та в порядку, встановленому законом.

Затримання може бути застосоване лише щодо таких лик, які перебувають у процесі вчинення кримінального правопорушення, або ж мають намір його вчинити або вчинили кримінальне правопорушення.

Однак, відмова особи від прийняття повістки про виклик до ТЦК або неявка по даному порядку в ТЦК не є кримінальним правопорушенням, а лише вважається адміністративним правопорушенням. Тому затримувати на підставі порядку статті 207 КПК незаконно.

Що ж до застосування фізичної сили в тому числі й побоїв при врученні повісток, то такі дії незаконні й неприпустимі. Примусові заходи з боку представників ТЦК, які полягають у затриманні, доставленні до ТЦК, застосуванні фізичної сили або спеціальних засобів, є незаконними.

Представники ТЦК мають право на вручення повісток та виклик до ТЦК. У разі неявки особі можуть пред’явити адміністративну відповідальність у вигляді штрафу. Крім того, особи ЗСУ мають право вимагати в особи пред’явити документи, що засвідчують особу, перевірити багажник, оглядати башти та транспортні засоби.

Крім того, законом передбачено процедуру доставки особи до ТЦК, якщо така особа ухиляється від прибуття на виклик або проходження медичної комісії.

Джерело.

Close