facebook

В Україні хочуть відмовитися від старих паспортів: Стала відома причина

В даний час в Україні використовуються два види паспортів.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь звернувся до депутатів Верховної Ради з пропозицією відмовитись від використання паспортів старого зразка, на яких інформація про громадянина вказується російською мовою. Про це чиновник заявив у ході брифінгу.

“Ми просимо внести зміни про положення про паспорт громадянина України, яким передбачено, що паспорт складається державною мовою відповідно до ч.1 ст.8 мовного закону” – заявив “мовний” омбудсмен.

За його словами, зараз в Україні є два бланки паспортів. Старий зразок містить інформацію про громадянина, його місце проживання та видачі, записану державною та російською мовами.

“Ми наполягаємо на уніфікації та приведенні у відповідність до мовного закону цієї парадигми”, – підкреслив Кремінь.

Уряд 28 жовтня 2022 року спростив процедуру оформлення паспортних документів під час воєнного стану. Було розширено коло свідків, які беруть участь у процесі ідентифікації особи при отриманні паспорта після досягнення 18 років.

Крім того, Кабінет міністрів врегулював питання щодо використання документів, що засвідчують особу, чиї терміни дії закінчилися в період військового стану.

Такі документи будуть дійсними та можуть бути обмінені на нові протягом 30 днів після закінчення військового стану в Україні.

Джерело.

Close