facebook

Чи можуть звільнити з роботи чоловіка, якщо немає військового квитка: Юрист відповів

Чи можуть звільнити працівника, який не має військово-облікових документів.

Згідно з чинним законодавством, для того, щоб офіційно працевлаштуватись, навчатися, чоловіки призовного віку повинні стати на військовий облік.

Для працевлаштування військовозобов’язаний повинен надати відповідні документи, а саме, призовники — приписне, військовозобов’язані — військовий квиток чи тимчасове посвідчення, резервісти — військовий квиток. За відсутності цих документів роботодавець має право відмовити військовозобов’язаному у працевлаштуванні.

Але чи може роботодавець звільнити людину через відсутність документів про військовий облік
За словами адвоката Ростислава Кравця, ще до війни чоловіки повинні були надавати військово-облікові документи для працевлаштування, в умовах війни цьому почали приділяти більше уваги. Роботодавці можуть відмовити у працевлаштуванні на роботу особі без військово-облікових документів.

Теоретично працівника можуть звільнити через те що під час працевлаштування особа не надала відповідних документів або якщо людина працювала у компанії деякий час та досі не має облікового документа. Але, на думку адвоката, “таке звільнення буде не зовсім законним”. Таке звільнення працівник може оскаржити через суд.

Адвокат підкреслює, що оскаржити наказ роботодавця потрібно протягом місяця від моменту звільнення.

Джерело.

Close