facebook

Що робити українцям, які замість повістки отримали оповіщення: Пояслення експерта

В Україні триває війна та загальна мобілізація. Так, можуть отримати повістки усі чоловіки призовного віку від 18 до 60 років. Але окрім повісток представники військкомату вручають також оповіщення.

Повістка до військкомату і оповіщення – це не одне і те ж.

Повістка – це документ-розпорядження, яке зобов’язує конкретну людину прибути в певний термін в ТЦК і СП – територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

Оповіщення – це теж розпорядження від керівника районного (міського) ТЦК і СП, але на відміну від повістки оповіщення вручають не конкретній людині, а адресують:

органам місцевого самоврядування;
керівникам підприємств; установ та організацій;
навчальним закладам.
Оповіщення зобов’язує повідомити конкретних громадян про виклик в ТЦК і СП і забезпечити їхнє прибуття в зазначені терміни.

Оповіщення не зобов’язує військовозобов’язаного до будь-яких дій.

У першу чергу воно зобов’язує посадових осіб, керівників підприємств, установ і т. п., вони повинні:

повідомити військовозобов’язаним про те, що їм необхідно з’явитися у військкомат і стати на облік або уточнити свої дані;
забезпечити прибуття військовозобов’язаних в ТЦК і СП в терміни, зазначені в повістках (вони додаються до оповіщення).
За словами юриста адвокатського об’єднання T&T Partners Владислава Юрчака, це не означає, що вас точно мобілізують. Військкомат може викликати щоб уточнити інформацію для формування резерву.

У той же час, якщо військовозобов’язаний отримав повістку, яка додавалася до оповіщення, і проігнорував її, то неявка до військкомату тягне за собою відповідальність.

Керівники підприємств і установ та посадові особи, що не повідомили працівників про оповіщення у встановлені сроки, нестимуть адміністративну відповідальність та повинні будуть сплатити штраф у розмірі від 1700 до 5100 грн.

Джерело.

Close