facebook

“Через борги всім відріжуть газ, воду та світло”: Термінове повідомлення для кожного українця

Важливо пам’ятати, що в Україні мораторій на припинення надання ЖКП населенню у разі їх несплати чи сплати не в повному обсязі, не скасовували.

У соціальних мережах різні “експерти” лякають українців повідомленнями у стилі – “усім відріжуть світло, газ та воду”. Однак не потрібно піддаватися паніці. Дані повідомлення – чиста вода маніпуляції, щоб посіяти в суспільстві негативні думки.
У центрі консультації населення “ГазПравда” заявили, що повідомлення, в яких йдеться про відключення від комунальних послуг – брехня.

Мораторій на припинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх несплати чи сплати не в повному обсязі, не скасовували, чи діє.

Також діє і заборона нарахування та стягнення штрафів та пені, інфляційних нарахувань, відсотків річних, нарахованих на борги за комуналку. Жодних обмежень чи винятків із згаданих норм до скасування воєнного стану країни державою не передбачено.

Однак оплачувати комуналку треба. Насамперед це підтримка комунальної галузі та зарплати працівників.

Постачальники послуг мають право на стягнення накопичених боргів споживачів у судовому порядку. Але це не стосується боржників з числа ВПО, які надали довідку про свій статус постачальникам комунальних послуг, або інші документи, що підтверджують їхню відсутність у житлі, де вони жили та вимушено покинули.

Не можна стягувати борги з українців, чиє житло пошкоджене чи зруйноване внаслідок військових (бойових) дій.

Якщо суд ухвалить рішення про примусове стягнення заборгованості за квартплату щодо громадян, на яких не поширюються зазначені вище обмеження щодо вчинення таких дій, то:

– сума боргу зросте шляхом покладання на боржника зобов’язань щодо компенсації судових витрат та виконавчого збору;

– може бути накладено арешт на рахунки боржника та його майно. Так, 8 травня 2023 року набрав чинності закон, який дає змогу арешт рахунків громадян України на суму менше 100 тис. грн.;

– у разі ухилення боржника від виконання покладених на нього зобов’язань, на нього може бути додатково накладено тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України.

Ми нещодавно розповідали, що українцям, які не мають можливості стабільно оплачувати комуналку, можна укласти угоду про реструктуризацію боргів та звернутися до Пенсійного фонду України, аби спробувати отримати субсидію.

Джерело.

Close