facebook

“Пенсія видаватиметься із затримкою?”: розкрито інформацію щодо наповнення Пенсійного фонду в Україні

В Україні скоротилися надходження до Пенсійного фонду від Єдиного соціального внеску. У квітні зафіксовано значний недобір на суму майже 4 мільярди гривень. Але графік виплат пенсій від цього не постраждає. Затримки пенсій, якої побоюються літні українці, не буде.

Як інформує “biz today.ua”, у цьому запевнив пенсіонерів очільник фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.

За словами Гетманцева, у квітні відбулося значне скорочення надходжень до Пенсійного фонду, які фінансуються з Єдиного соціального внеску. Недобір за квітень становить 3,9 млрд гривень. Проте завдяки запасу міцності, накопиченому за попередні місяці, гроші в ПФУ є.

Так, за підсумком перших чотирьох місяців поточного року (із січня по квітень) перевиконання надходжень до ПФУ становить 12,4% (+14,2 млрд грн). А порівняно з аналогічним періодом минулого року власні доходи ПФУ зросли на 21,7%. У гривнях це становить 24,7 млрд гривень. І це – з врахуванням провального квітня. Отже, пенсіонерам не варто непокоїтись щодо можливої затримки пенсії – усе фінансуватимуть за графіком.

Загальний дохід ПФУ за 4 місяці становив 249,5 млрд гривень. Ця сума включає:

власні доходи Пенсійного фонду – 138,4 млрд грн;

дотацію з державного бюджету на виплату пенсій – 82,9 млрд грн. Це на 42,4% більше, ніж було дотовано торік;

кошти для виплати субсидій на оплату комуналки – 19,7 млрд грн;

кошти на загальнообов’язкове державне соціальне страхування – 8,5 млрд грн.

При цьому зростання власних надходжень Пенсійного фонду відбувається завдяки двом чинникам:

збільшенню фонду оплати праці військових. Їхні зарплати є потужним джерелом податкових надходжень і, зокрема, ЄСВ;

відновленню ринку праці, а відтак і зростанню податкових надходжень від бізнесу.

Відповідно до прогнозів НБУ, у поточному році податкові надходження від зарплат українців зростатимуть. Нацбанк прогнозує зростання номінальної зарплати на 22% (торік вона виросла тільки на 6%). Крім того, експерти також прогнозують невелике пожвавлення на ринку праці. Офіційний рівень безробіття скоротиться до 18% (торік він становив 21%). Втім, що стосується офіційного рівня безробіття, який враховує статистика, то він абсолютно не відповідає дійсності. Адже нині більшість безробітних українців взагалі не реєструються в центрах зайнятості.

Джерело.

Close