facebook

Ультиматум ЄС! Росія перейшла межу – чітка відповідь: виборів не буде. Нарешті!

Європейський Союз засудив Росію за наміри провести так звані “вибори” на захоплених територіях України у вересні.

Про це йдеться у заяві головного речника Єврокомісії з питань зовнішньої політики Петера Стано.

Він назвав рішення російської ЦВК щодо “виборів” на окупованих українських територіях порушенням норм міжнародного права.

“Це ще одна спроба Росії у намаганні надати легітимності її незаконному військовому контролю та спробі анексії Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України, а також АР Крим та міста Севастополь”, – підкреслюється у заяві.

Речник Єврокомісії наголосив, що такі наміри є серйозним порушенням Статуту ООН, а також незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України.

Парламент Естонії ухвалив заяву з підтримкою спецтрибуналу щодо злочину агресії РФ, пише “Європейська правда”.

“Росія не має жодних законних підстав для таких дій на території України”, – додав Стано.

Він зазначив, що усі причетні до огранізації цих “виборів”, зокрема й політичне керівництво РФ, будуть притягнуті до відповідальності.

Стано додав, що Росія має негайно, повністю та безумовно вивести всі свої війська та військову техніку з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Центральна виборча комісія РФ призначила на 10 вересня “вибори” на тимчасово окупованій частині України.

Депутатів збираються обирати в “єдиний день” голосування. У російській ЦВК заявили, що планують проведення приблизно 80 виборчих кампаній.

Російські окупанти проведуть “вибори депутатів” у кількох областях України. Про це 15 червня повідомила пресслужба Центральної виборчої комісії (ЦВК) РФ у соцмережах.

“Вибори в нових суб’єктах РФ відбудуться в єдиний день голосування 10 вересня 2023 року. Таке рішення сьогодні ухвалила ЦВК Росії”, — йдеться в публікації російської комісії.

У пості зазначено, що вибори планують провести в тимчасово окупованих частинах Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей. У ЦВК підкреслили, що загалом планують проведення приблизно 80 виборчих кампаній.

Зазначимо, що жителів усіх тимчасово окупованих територій (ТОТ) закликали до масового протесту та ігнорування фейкових виборів, пише Уніан.

З таким закликом звернувся координатор руху “Жовта Стрічка” щодо незаконних виборів російських окупантів на захоплених землях. “Рух “Жовта Стрічка” закликає усіх жителів ТОТ до масового протесту та ігнорування фейкових виборів”, – йдеться у повідомленні.

Там рекомендували українцям не вести жодну комунікацію з представниками російських партій, зривати та спалювати усі агітаційні матеріали російських партій; малювати літеру Ї в місцях де проживають представники російських партій та де є їх офіси; псувати білборди; всіляко блокувати та ігноруват фейкові вибори.

“Тільки усі разом ми зможемо протистояти протизаконним діям окупантів”, – підсумували в русі.

Нагадаємо, минулого року окупанти проводили псевдореферендуми про приєднання до складу рф у тимчасово захоплених регіонах Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей.

Як повідомлялось в мережі, жителі окупованих територій та місцева влада розповідали, що озброєні групи окупантів ходили з бюлетенями по домівках, погрожували, коли люди не хотіли відчиняти двері, а також відмічали, хто голосує проти.

Офіційна позиція вищого керівництва України — проведення псевдореферендумів не має значення, оскільки Сили оборони продовжать звільняти всі захоплені території. Так звані голосування тривали, поки українські військові активно контрнаступали на Харківщині та півдні, звільняючи захоплені землі.

Джерело.

Close