facebook

Звільнення зі служби: Зеленський затвердив важливе нововведення для військових

Зеленський підписав закон про вдосконалення проходження військової служби.

Президент України Володимир Зеленський підписав закон № 8169, який удосконалить проходження військової служби та процес звільнення. Деталі опубліковані у Telegram-каналі Міноборони України.

У відомстві зазначили, що серед іншого, військовослужбовці, які під час дії воєнного стану визнані непридатними до служби в армії за рішенням військово-лікарської комісії через стан здоров’я з переглядом кожні 6-12 місяців, можуть бути звільнені з військової служби в запас.

У Міноборони України поділилися, що внесення цих змін було пов’язане з необхідністю робити положення відповідним до Уставів ЗСУ, Законів України про вищу та професійно-технічну освіту.

Також зміни внесені з метою розділити положення закону на мирний час та на особливий період — поза та під час проведення мобілізації, дії воєнного стану та стану війни за наслідками проведеного у державі правового режиму воєнного стану.

Законом про військовий обов’язок передбачено, що під час воєнного стану військова служба продовжується невизначений стан.

Це означає, що прослуживши рік чи довше, військовослужбовці не можуть зараз звільнитися з військової служби.

У військових термінової та контрактної служби, у яких закінчується термін служби під час військового терміну, він автоматично продовжується.

Існують лише 4 причини, з яких можна звільнитися з військової служби:

За станом здоров’я;
Якщо людина досягла граничного віку для несення військової служби;
При набранні законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у вигляді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання;
За сімейними обставинами, наприклад, через хворобу когось із членів сім’ї, отримання інвалідності та необхідність постійного догляду за ними.

Джерело.

Close