facebook

Десятки тисяч штрафу та навіть в’язниця: Що загрожує роботодавцям за невиплату зарплат під час війни

Яке покарання загрожує роботодавцям за невиплату зарплат під час війни.

У Держпраці нагадали, що оплату праці працівників здійснюють першочергово. Усі інші платежі роботодавець чи уповноважені орган проводить після виконання зобов’язань щодо оплати праці працівникам. Водночас своєчасність та обсяги виплати зарплати не можуть залежати від інших платежів та їхньої черговості. Про це повідомляється у Законі.

Якщо ж роботодавець порушив терміни виплати заробітної плати або виплатив не в повному обсязі, то йому загрожує адміністративна та кримінальна відповідальність. За порушення встановлених термінів виплати заробітної пати роботодавцю випишуть штраф від 30 до 100 нмдг, тобто від 510 до 1 700 гривень.

Якщо ж роботодавець повторно порушив дане зобов’язання протягом року, або таке правопорушення зачіпатиме права неповнолітнього, жінок у становищі, самотньої особи, матері або особи, яка замінює і виховує дитину віком до 14 років або дитину з інвалідністю, розмір штрафу вже становитиме 1700 — 5100 гривень.

Якщо ж невиплата заробітної плати є безпідставною та навмисною, то в даному випадку настане кримінальна відповідальність та покарання у вигляді штрафу від 8500 до 17000 гривень або виправних робіт строком від 2 з позбавленням права обіймати певну посаду або займатися певною діяльністю строком до 3 років.

Роботодавці, які використовували недоцільно кошти, що призначалися для виплати заробітної плати працівникам, будуть покарані штрафом від 17 000 до 25 500 гривень або обмеженням волі на строк до 3 років або позбавленням волі на строк до п’яти років та позбавленням права обіймати певні посади.

У разі неможливості своєчасно виплатити заробітну плату працівникам внаслідок ведення бойових дій, термін виплати заробітної плати може бути відстрочений до моменту поновлення діяльності підприємства.

Джерело.

Close