facebook

Примусова затримання та доставка у воєнкомат: Адвокат пояснив нову хитрість працівників ТЦК

Спеціаліст розповів чого не варто робити, якщо вас силою затягнули до військкомату.

В Україні триває війна та загальна мобілізація. Під час її дії на вулицях, у парках, та на пляжах массово виловлюють чоловіків, та примусово доставляють до ТЦК та СП.

Звичайно такі діїї порушуть права людини, однак у стресовому стані та незнаючи певних нюансів, військовозобов’язаний може свторити собі додаткові проблеми у такій ситуції.

Про те, чого точно не варто робити у такій ситуції розповів адвокат Роман Сімутін.

Фахівець розповідає, що після такого затримання та примусової доставки до ТЦК начальник виписує постанову про порушення законодавства про військовий обов’язок та стягує штраф за ст. 210 КУпАП.

Він пояснив, що військові беруть за основу план “Сирена”.

Його зазавичай застососовують лише для затримання зловмисників, однак представники ТЦК “виловлюють” випадкових чоловіків та використовують звичайні мікроавтобуси.

За статтею 65 Конституції України, кожен громадянин має конституційний обов’язок захищати свою державу.

Адвокат зауважує що такі дії мають право вчиняти лише для ухилянтів, а не для випадкових чоловіків, яких спіймають.

Що не можна робити
Сімутін розповідає, що такі дії звичайно є незаконними, і багато чоловіків розуміючи це, підписують усі документи в військоматі, а потім йдуть за допомогою до юристів.

Чоловіки цікавляться питанням, як можна оскаржити незаконне затримання.

“А ніяк. Ви підписалися про отримання повістки, пройшли ВЛК, отримали повістку на відправку і все це зробили примусово? Я не сумніваюся, але суд прийме лише докази: відео чи хоча б заява до прокуратури, яку ви подали одразу після уходу з ТЦК. Але і заява матиме значення, лише якщо ви нічого не підписували”, — наголошує адвокат.

Юрист розповідає, що таким чинок ТЦК винайшли нову хитрість.

Вас спочатку досталяють до військкомату, де начальник центру комплектування виносить постанову про порушення закону та накладає штраф. Багато хто вважає, що підпише цю постанову, та “зникне з радарів”. Однак, таким чином ви по суті погоджуєтесь з усіма діями працівників ТЦК.

“Дехто пускає все на самоплив: якось вирішиться, я нікуди не піду, а деякі примудряються швидко сплатити штраф. Обидва сценарії наглухо зачиняють двері для можливості виграти справу”, — наголошує Сімутін.

Адвокат порадив військовозобов’язаним, яких примусово затримали, ні в якому разі нічого не підписувати, не платити та вимагати викликати адвоката.

Адже інакше, якщо ви підпишите постанову та не оскаржите її, це по суті буде означати, що ви з’явились до військкомату добровільно.

Тому спеціаліст радить, що у пріоритеті у вас має бути оскарження штрафу, адже для цього у вас буде всього 10 днів.

Джерело.

Close