facebook

Цей серпень українці ніколи не забудуть: Нова мобілізація, нові податки, нова допомога ВПО

У серпні 2023 року на українців очікують кілька значних змін.

Допомога переселенцям нараховуватиметься за новим механізмом, а деякі категорії пенсіонерів отримають додаткову надбавку. Про це повідомляє “РБК-Україна”.

Також, для ФОП (фізичних осіб-підприємців) повернуться довоєнні податки, і програму кредитів на житло “ЄОселя” буде розширено. Крім того, нововведення у правилах мобілізації набудуть чинності для терміново службовців.

Виплати для ВПО

Уряд вніс зміни до порядку призначення допомоги для внутрішньопереміщених осіб (ВПО), які набудуть чинності з 1 серпня. Згідно з новими правилами, соціальні виплати надаватимуться протягом 6 місяців.

Таким чином, ВПО, які вже отримували допомогу, автоматично продовжуватимуть її отримувати до кінця січня 2024 року. Однак є категорії, які можуть втратити право на отримання допомоги:

Громадяни України, які перебувають за межами країни понад 30 календарних днів, без обґрунтованих причин;

Особи, які повернулися до свого колишнього місця проживання;
Особи, які відбувають покарання у місцях позбавлення волі або засуджені за колабораціонізм.
Також дати виплат допомоги зміняться і будуть проводитись 15 або 28 числа кожного місяця.

Повернення довоєнних податків для ФОП

З 1 серпня набудуть чинності зміни до Податкового кодексу, які передбачають повернення довоєнних податків та бізнес-перевірок. Верховна рада ухвалила ці зміни наприкінці червня, і нещодавно президент Володимир Зеленський підписав відповідний закон.

Наступного місяця буде скасовано пільговий 2% єдиний податок для підприємців.

Фізичні особи-підприємці (ФОП) 3 групи автоматично перейдуть на податкову систему, яку вони платили до початку війни. Або вони зможуть самостійно вибрати іншу систему оподаткування. ФОП, які раніше були оподатковані 2% податком, тепер вважають платниками єдиного податку 3-ї групи зі ставкою 5%.

ФОП 1-ї та 2-ї групи знову будуть зобов’язані сплачувати єдиний податок з 1 серпня. Крім того, скасують заборону на штрафи за порушення податкового законодавства та поновлять терміни подання податкової звітності.

Доплати до пенсій

Одноразова надбавка надається ветеранам війни та жертвам нацистських репресій. Раніше ця виплата здійснювалася до 9 травня, проте цього року Кабмін вирішив перенести терміни на серпень – День Незалежності України.

Також цю виплату отримають ветерани російсько-української війни та учасники Революції Гідності, а також члени сімей загиблих та пенсіонери з інвалідністю. Урядом встановлено розмір надбавки, який залежатиме від категорії отримувача та становитиме від 450 до 3100 гривень.

Допомога постраждалим від підриву Каховської ГЕС

Люди, які постраждали від повені після теракту на Каховській ГЕС, можуть подати заяву на отримання одноразової допомоги у розмірі 5 тис. гривень до 31 серпня. Для отримання цієї виплати не потрібно бути зареєстрованою як внутрішньопереміщена особа (ВПО).

Кредити “єОселя”

З 1 серпня буде розширено програму державних кредитів на житло “єОселя”. Можливість подати заяву на іпотеку під 7% річних отримають такі категорії громадян:

Ветерани війни та члени їх сімей;
учасники бойових дій;
Особи з інвалідністю, отриманої внаслідок війни;
Сім’ї загиблих ветеранів та захисників, а також захисниць України;
внутрішні переселенці;
Люди, які мають власного житла;
Громадяни, чиє майно не перевищує 52,5 кв. м для сім’ї з однією людиною та додатково 21 кв. м – кожного наступного члена сім’ї, крім житла на тимчасово окупованих територіях.
Мобілізація

З 1 серпня 2023 року набувають чинності нововведення у правилах мобілізації для військовослужбовців термінової служби. Тепер вони матимуть змогу за власним бажанням перевестись у категорію мобілізованих. Цей переклад можливий за умови, що військовослужбовець під час воєнного стану відслужив не менше 6 місяців понад встановлений термін служби.

Джерело.

Close