facebook

До 40 відсотків: Із серпня для частини українців подорожчає вода

Із серпня тарифи на воду для деяких українців можуть підняти.

Після того, як у НКРЕКУ схвалили підвищення тарифів на водопостачання для більшості громадян країни, в ситуацію втрутився президент України Володимир Зеленський і це рішення було скасовано. Але голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко вважає, що все ж таки з серпня тариф підвищать, але не для всіх, пише informator.ua.

Понад 30 водоканалів із великих українських міст подали свої нові тарифи до НКРЕКУ, які він схвалив. Але згодом за рішенням українського уряду це непопулярне рішення було скасовано.

Зокрема, в середньому тариф виріс би на 30%, а в деяких містах, наприклад, у Житомирі на 56%, у Вінниці майже на 60% тощо.

Проте не всі водоканали мають право затверджувати тарифи на свої послуги з НКРЕКУ і навіть керівництво країни не може вплинути на їхнє рішення, адже схвалити подорожчання має право місцева влада. Такі водоканали не мають ліцензій з НКРЕКУ, отже вплинути на них вони не можуть.

Наприклад, у місті Лубни Полтавської області місцева влада заявила про подорожчання холодної води на 40%, хоча жителі й обурювалися таким рішенням.

Зокрема, потихеньку підвищують тарифи на водопостачання у райцентрах. Також Попенко не виключив, що можуть подорожчати послуги з вивезення сміття та прибирання прибудинкової території.

За його інформацією, за прибирання прибудинкової території вже у багатьох містах підвищують тариф, оскільки його встановлюють ОСББ та ЖЕКи.

Також Попенко зазначив, що загалом за рік тарифи на такі послуги зросли на 10% і на стільки ж можуть зрости ще незабаром.

Головна стаття витрат — оплата заробітної плати та вартість палива, яке потрібне для машин, що вивозять сміття.

З подорожчанням комунальних послуг дедалі більше українців звертається за субсидією, бо розуміють, що самостійно неспроможні їх оплачувати.

Однак уряд України попередив, що на кожного українця, який претендує на допомогу на оплату комунальних послуг або вже її отримує, чекає верифікація.

Джерело.

Close