facebook

Податок на город скасовується: кому з українців дозволили не платити за землю 2023 року

Стало відомо, які категорії українців звільняються від сплати податку на город

Деякі фермери та власники земельних ділянок в Україні згідно із законом зобов’язані у 2023 році сплатити податок на город. При цьому Верховна Рада ухвалила зміни, звільнивши деякі категорії громадян від цього податку через військові дії.

Зокрема, звільняються від сплати податку власники дільниць, що знаходяться на територіях, де ведуться активні бойові дії, на тимчасово окупованих та тих, що забруднені вибухонебезпечними предметами або перебувають у консервації.

Як власники таких ділянок, так і їхні орендарі у поточному році можуть не сплачувати мінімального податкового зобов’язання, єдиного податку 4-ї групи та плати за землю.

Чиновники зняли з них податок, оскільки такі земельні ділянки непридатні для використання аграріями. Відповідно, брати за них податок у громадян у розпал війни було б несправедливо.

Також зазначені терміни звільнення від сплати цього податку відповідно до того, до якої категорії належить особа:

Для юридичних осіб — з 1 березня 2022 року і до кінця 2023 року, якщо війна не закінчиться раніше;
Для фізичних осіб – з 1 січня 2022 року до останнього числа місяця 2023 року, в якому завершаться окупація або військові дії.
Платити податок зобов’язані українці, які мають у володінні щонайменше 50 соток. Якщо сума сплачених податків менша від мінімального податкового зобов’язання, то власникам землі доведеться доплатити різницю.

Слід зазначити, що цього року середній розмір податку для українців становить 1500 грн. Але у 2024 році сума вже буде більшою, адже земля в Україні дорожчає, а сума податку залежить від нормативної оцінки землі.

Джерело.

Close